Київська фірма вийшла на тендер з мамою їх менеджера і отримала перемогу на постачання техніки

22 Травня 2019

Недобоївська сільська рада, що в Чернівецькій області, замовила комп’ютерної техніки на майже 360 тис. грн у ТОВ «Бі-Про». Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro.

Згідно із договором від 17 травня, замовили два навчальних комп’ютерних комплекси по 173 тис. грн кожен та ще один ноутбук Lenovo за 14 тис. грн. До кожного комплекту входить комп’ютер вчителя, мережевий комутатор, роутер та 10 комп’ютерів учнів із необхідним програмним забезпеченням.

Окрім переможця участь в закупівлі взяла лише приватний підприємець Ольга Сологуб з Рівного, чия пропозиція була на майже 16 тис. грн дешевшою, однак була відхилена тендерним комітетом. Під час аукціону конкуренти не торгувалися.

Ольга Сологуб завантажила лише частину потрібних документів. Наприклад, у довідках взагалі не має інформації про те, яку саме техніку і програмне забезпечення вона постачатиме. Ні авторизаційних листів виробника чи дистриб’юторів, ні декларацій про відповідність.

За даними Clarity, Ольга Сологуб брала участь в закупівлях дев’ять разів, однак жодного разу не перемогла. Причому сім разів вона конкурувала саме з ТОВ «Бі-Про», і ще двічі – з 22-річною Віталіною Грищенко, якій «Бі-Про» надавало авторизаційні листи.

У своїй довідці про працівників «Бі-Про» зазначило менеджера, управителя зі збуту Віктора Сологуба, який є сином підприємця-конкурента Ольги Сологуб. У соцмережі Facebook вона нещодавно опублікувала фото з сином.

Віктор та Ольга Сологуб (фото з Facebook)

Крім того, «Бі-Про» раніше як мінімум двічі конкурувало на тендерах й зі своїм виконавчим директором Валентином Рогозою. Наприклад, під час закупівлі Департаментом освіти Маріупольської міської ради приладів для навчальних кабінетів на понад 1,5 млн грн.

ТОВ «Бі-Про» у рівних долях належить Юлії Лісовій із села Пашківка Київської області та Яні Лопатюк із села Ярунь Житомирської області. З 2017 року компанія отримала замовлень на понад 120 млн грн.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії