Тернопільська міськрада розірвала договір на 3 млн грн з підприємцем, який «пиляє» тендери на пару з донькою

Управління освіти і науки Тернопільської міськради відмінило закупівлю хліба та батонів на понад 3 млн грн у приватного підприємця Івана Хіти. Це сталося після звернення «Центру громадського моніторингу та досліджень» до Західного офісу Держаудитслужби.

Під час закупівлі тендерний комітет відхилив три дешевші на 300 тис. грн пропозиції інших учасників. Натомість тендерний комітет не помітив недоліків у документації переможця Івана Хіти. Він надав копію договору на дезінфекцію, термін дії якого завершився минулоріч.

Західний офіс Держаудитслужби після перевірки закупівлі підтвердив, що тендерний комітет не повинен був визначати переможцем Хіту. З цієї причини комітет 11 березня вирішив відмінити цю закупівлю та оголосити нову.

Крім того, як виявили «Наші гроші. Львів» пропозиція Івана Хіти мала б бути відхилена й з іншої причини – він є батьком учасниці торгів Анастасії Корнієнко. У розумінні ЗУ «Про публічні закупівлі» вони є пов’язаними особами, тендерний комітет зобов’язаний відхиляти таких учасників, коли вони змагаються між собою. Загалом Іван Хіта зустрівся з донькою під час аукціонів шість разів.

Конкурує з донькою не лише її батько, а й мати. Дружина Івана Хіти – Марія зустрілася з нею в закупівлі хліба управління освіти і науки Тернопільської міськради на понад 2 млн грн. Окрім Анастасії Корнієнко, бізнесом займається ще один підприємець Дмитро Корнієнко, який є її чоловіком. Дмитро Корнієнко також конкурує у закупівлях із свекрухою Марією Хітою – 5 разів, а з тестем Іваном Хітою – ще 9 разів.

Загалом родина отримала замовлень на понад 12 млн грн.