Частина території села Наварії довкола місцевого озера отримала «особливий статус»

31 Січня 2019

Львівський обласний окружний адміністративний суд надав своєрідний «особливий статус» 9,2 га землі довкола озера Наварія у Пустомитівському районі. Відповідне рішення вступило в силу ще 6 грудня 2018 року. Згідно з ним, частиною сільської землі довкола Щирецького водосховища (більш відоме як озеро Наварія) тепер розпоряджатиметься Львівська обласна державна адміністрація.

Така ситуація стала можлива через позов громадської організації «Ветеранська спілка воїнів АТО», яка оскаржила в суді рішення сесії Пустомитівської районної ради від 22 грудня 2017 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі села Наварія», яким до села приєднали додаткових 333,25 га землі, які раніше були за межами села та мали статус державної власності.

Проте в результаті судового рішення частина з цих гектарів, а саме 9,2 га, фактично тепер не належить селу, а залишились «за його межами», ними буде розпоряджатися Львівська обласна державна адміністрація. Суд прийняв рішення на користь «Ветеранської спілки воїнів АТО», точніше на користь 83 осіб, які, згідно з матеріалами судового рішення, є членами даної громадської організації.

На думку суду, рішення сесії Пустомитівської районної ради про нові межі села Наварія порушило права 83 осіб, оскільки раніше, а саме 11 грудня 2017 року, розпорядженням голови ЛОДА їм було надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою на цій території.

«Визнати протиправним та скасувати рішення Пустомитівської районної ради Львівської області № 422 від 22.12.2017 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі села Наварія» в частині включення в межі села Наварія земельних ділянок загальною площею 9,20 га, на які розпорядженнями голови Львівської обласної державної адміністрації № 1219/0/5-17 від 11.12.2017 та 121/0/5-18 від 09.02.2018 членам громадської організації «Ветеранська спілка воїнів АТО» було надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для індивідуального дачного будівництва громадянам згідно з додатком», – написано у рішенні суду.

Нагадаємо, йдеться про дозволи на виготовлення проектів землеустрою поблизу озера на підставі клопотань учасників антитерористичної операції. Як раніше писали «НГ. Львів» у розслідуванні «Кооператив «Озеро», виявилось, що лише незначна частина з 83 осіб справді є  учасниками АТО, решта – львівські бізнесмени. Їх імена з’явилися там не просто так – бізнесмени розрахувалися за це грошима – оплатили послуги з виготовлення проектів землеустрою.

Імена тих, хто фігурує в рішенні суду як члени позивача «Ветеранської спілки воїнів АТО» і тих, хто отримав дозвіл від ЛОДА на виготовлення проектів землеустрою, співпадають.

Ситуація набула скандального розголосу, і голова ЛОДА Олег Синютка ще в червні минулого року створив відповідну комісію для її вирішення, проте досі комісія так і не оголосила результатів. Нещодавно під час публічного звіту Олег Синютка, відповідаючи на питання журналіста Zaxid.net, повідомив, що він найближчим часом дасть відповідь на всі питання, а поки що не буде цього робити, оскільки триває суд і він не хоче, щоб його звинувачували в тиску на суддів.

«Я думаю ми дочекаємось апеляції, після якої можна буде говорити, що законне рішення вступить в силу», – сказав Синютка.

Рішення суду не було оскаржено юристами Пустомитівської районної ради протягом 30-денного апеляційного терміну і, як повідомив «НГ.Львів» начальник відділу правового та кадрового забезпечення Володимир Фрис, оскаржуватися не буде. Натомість мер Пустомит Олег Серняк під час розмови на сайті Zaxid.net заявив, що Пустомитівська міська рада планує оскаржувати це рішення.