Тернопільська фірма екс-власника «Тедіс Україна» три роки доглядатиме дороги області за 1,5 млрд грн

30 Січня 2019

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області 23 січня підписала два договори з ТОВ «Техно-Буд-Центр» на експлуатаційне утримання доріг державного значення за 1,5 млрд грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, фірма доглядатиме 27 доріг до кінця 2021 року. Зокрема, обхід Тернополя, трасу Тернопіль-Львів-Рава-Руська, Борщів-Заліщики та Почаїв-Зборів. В її обов’язки входитиме ліквідація вибоїн та недоліків, очищення траси від снігу, встановлення дорожніх знаків та їхній догляд, прибирання узбіччя та видалення дерев. За це фірма отримає 38 млн грн прибутку, а на зарплати працівникам піде 65 млн грн.

На торгах фірма змагалася з ДП «Екранбуд» ТОВ «Екран», ТОВ «Авакс Проф» та ДП «Тернопільський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

Компанія «Техно-Буд-Центр» зареєстрована 2005 року в Тернополі. Її власниками є Юрій Ханін та Андрій Ярема. Як раніше повідомляли «НГ. Львів», останній до 2011 р. був співзасновником тютюнового монополіста ТОВ «Тедіс Україна» (стара назва – «Мегаполіс-Україна»). Він разом із Романом Микитюком заснував фірму в 1999 році в Тернополі. До 2011 року обоє власників вибули зі складу її засновників. А у 2016 році АМКУ оштрафував «Тедіс» на 429,3 млн грн через зловживання монопольним становищем.

Юрій Ханін та Андрій Ярема разом володіють низкою фірм, зокрема, ТОВ «Спілка підприємців», ТОВ «Преміум клаб компані» та ТОВ «Партнер-Авто-Пром». Донедавна вони також були засновниками ТОВ «Спецавтоінвест «Закарпаття», яке наразі перебуває в стані припинення діяльності. Згідно з YouControl, ця фірма входила до групи компаній, яку контролює родина нардепа та лідера партії «Єдиний центр» Віктора Балоги.

Протягом 2018-2019 років фірма «Техно-Буд-Центр» отримала замовлень на 3,5 млрд грн. Серед підрядів − ремонт доріг державного значення на Тернопільщині за 449 млн грн та будівництво вулиці до супермаркету родини мера Мукачева Андрія Балоги за 20,7 млн грн.