Комунальники в Чорткові вирішили не проводити тендер на 23,5 млн грн, бо отримали довідку від приватних експертів

09 Листопада 2018

КП «Чортківське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» 6 листопада підписало договір з ТОВ «Комфорт-Еко» на реконструкцію біологічних очисних споруд за 23,5 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

На ці роботи Чортківське КП не проводило відкриті торги, а застосувало неконкурентну переговорну процедуру. Як зазначає замовник в обгрунтуванні, фірма «Комфорт-Еко» донедавна оновлювала ці споруди, адже виграла в минулорічному тендері на їхню реконструкцію. Однак тепер «Комфорт-Еко» звернулося з проханням підвищення ціни договору або припинення виконання договору за згодою сторін через «значний рівень інфляційних процесів в державі, підвищення цін на будівельні матеріали та перегляд розміру середньої заробітної плати в будівництві».

За попередні роботи підрядникові заплатили 17,7 млн грн із запланованих 35,6 млн грн. Оскільки договір було укладено за результатами процедури відкритих торгів й у ньому не передбачено зміни істотних умов, його довелося розірвати.

Аби не проводити нову процедуру закупівлі, як того вимагає законодавство про публічні закупівлі, замовник переробив кошторисну документацію з врахуванням нових цін та замовив висновок Судового експертно-розрахункового бюро (ТОВ «Серб»), в якому вказано, що «заміна на об’єкті існуючого генпідрядника на іншого призведе до зниження темпів виконання будівельних робіт, зриву термінів введення в експлуатацію об’єкту будівництва та виникненню проблем технічного характеру».

Отже, нібито доцільно здійснити додаткову закупівлю у того ж виконавця за переговорною процедурою закупівлі, що комунальне підприємство і зробило.

Раніше аналогічне обгрунтування вже використовувала Пустомитівська міська рада (Львівська область), яка отримувала аналогічний висновок від тих же експертів, аби підписати договір на майже 41 млн грн без проведення тендеру. Такі дії є неправомірним застосуванням переговорної процедури закупівлі, і експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» надіслали скаргу на цю закупівлю, однак Західний офіс Держаудитслужби повідомив, що перевірку зробить лише під час проведення наступного контрольного заходу.

Біологічні очисні споруди розташовані на вул. Гранична, 88 поблизу річки Серет. Як раніше повідомляв УНІАН, вони зараз є неефективними, адже збудовані ще в 1976 році. Фірма «Комфорт-Еко» повинна завершити їхню реконструкцію до грудня 2019 року.

Рівненська фірма «Комфорт-Еко» працює на ринку з 2002 року. Власницею є місцева жителька Алла Омельчук, а директором – її колишній чоловік Віктор Омельчук. Протягом 2017-2018 років фірма отримала замовлень на 87 млн грн, враховуючи поточний підряд.

Компанія фігурує в цьогорічному кримінальному провадженні за ч.1 ст.366 КК України (підробка документів). Слідчі підозрюють, що службовці Миротинської сільради Рівненської області разом із працівниками «Комфорт-Еко» підробили грудневий акт виконаних робіт на реконструкцію місцевого клубу. Наразі правоохоронці перевіряють документи, пов’язані із оновленням клубу.