Поліція підозрює Самбірську міськраду у завищенні обсягів утилізованого сміття та змові при купівлі спецтехніки

04 Вересня 2018

Слідче управління Львівського обласного управління Національної поліції підозрює службових осіб Самбірської міської ради у змові з місцевим комунальним підприємством для завищення обсягів сміття, переданого на  утилізацію, та придбання спецтехніки. Про це стало відомо з ухвали Галицького районного суду міста Львова.

Згідно з ухвалою, кримінальне провадження було відкрито 4 квітня 2018 року, 22 серпня слідчі отримали дозвіл на доступ та можливе вилучення необхідних для розслідування документів.

Слідчі підозрюють, що «службові особи Самбірської міської ради за попередньою змовою із службовими особами підпорядкованого комунального підприємства, в період з 2017 року по теперішній час, з корисливих мотивів, подають до департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА документи, що містять завідомо неправдиві відомості щодо завищених обсягів прийнятих твердих побутових відходів».

Крім того, службових осіб підозрюють в створені дискримінаційних умов для учасників торгів під час придбання комунальної спецтехніки. В поліції вважають, що працівники самбірського комунального підприємства «Об’єднане» ще до проведення торгів на закупівлю самоскиду узгодили з майбутнім продавцем марку та технічні характеристики, що гарантувало йому перемогу.

За даними порталу Prozorro, комунальне підприємство у липні 2018 року придбало за 1,5 млн грн самоскид у підприємства «Ассоль» із Запорізької області. Раніше, у квітні поточного року, з цим же підприємством самбірські комунальники уклали угоду на придбання дорожньої машини за 2,5 млн грн.

Слідчі також вивчають документи щодо придбання комунальниками спецтехніки у запорізького ТОВ «Зелений гай», яке продало бульдозер та мулососну (вакуумну) машину за 2,9 млн грн та 1,6 млн грн відповідно.

Нагадаємо, з липня 2017 року Львівська обласна державна адміністрація перебрала на себе функції вивезення та утилізації сміття зі Львова. Львівське комунальне підприємство «Львівспецкомунтранс» було передано в тимчасове, до червня 2019 року, управління ЛОДА.  Для забезпечення вивозу сміття з бюджету Львівської міської ради виділять 600 млн грн. Зокрема, у 2017 році – 150 млн грн, у 2018 році – 300 млн грн, а у 2019 – ще 150 млн грн.