Львівська фірма отримала від «бюджетників» понад 600 тисяч за консультації по тендерах

24 Квітня 2018

Приватне підприємство юридична фірма «Світ права» за 2017 рік та неповних чотири місяці цього року отримало майже 660 тис. грн від бюджетних установ у кількох областях України. У призначеннях платежів вказано, що ці кошти фірма отримала за юридично-консультаційне обслуговування з питань проведення процедур закупівель або просто юридично-консультаційні послуги. Про це стало відомо з порталу 007.

Так, подібний договір 20 квітня підписало зі «Світом права» Управління поліції охорони у Львівській області. Згідно з договором, компанія отримає 50,5 тис. грн за надання консультацій з питань господарського права та з питань проведення тендерів, за участь у підготовці тендерної документації, угод, договорів та правову оцінку їх проектів.

Крім того, що замовники платять за такі консультаційні послуги, часто аналогічні послуги змушують оплачувати переможців торгів. Така практика існує вже понад 5 років. Відповідно до рішень постійно діючої адмінколегії АМКУ з розгляду скарг про порушення у сфері закупівель, вимога про оплату консультаційних послуг переможцем торгів не відноситься до предмета закупівлі та суперечить законодавству. Тому зазначені вимоги в тендерних документаціях замовника були протизаконними, а переможці торгів не були зобов’язані оплачувати такі послуги.

Водночас така практика на Львівщині існує і далі. Як розповів «Наші гроші. Львів», голова правління «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, найчастіше переможців торгів змушують платити консультантам медичні заклади в місті та області. На ринку працює кілька компаній, які надають такі послуги.

«Головне питання щодо залучення консультантів з приватних компаній полягає в тому, наскільки ці компанії впливають на процес закупівлі. Фактично, замовник втрачає контроль над тим, як відбуваються закупівлі в його структурі, хоча відповідальність нестиме саме він. Крім того, це загроза стабільній роботі замовника. Як тільки така компанія перестане надавати послугу, замовник не зможе провести закупівлю. Деякі не здатні навіть зміни до річного плану закупівель внести без консультанта», – каже Мирослав Сімка.

Крім того, за його словами, є випадки, що замовник та учасник торгів консультуються в однієї і тієї ж компанії. «А тому відбувається повна режисура торгів і конкуренції. Консультанти зацікавлені в успішному результаті торгів, оскільки тоді вони отримають гроші», – говорить Мирослав Сімка.

Власниками ПП юридична фірма «Світ права» є Ірина Корда і Тамара Бахтіна. Ірина Корда відома також як «агент змін Prozorro». Агентів (тренерів) навчали Міністерство економічного розвитку і торгівлі та ДП «Зовнішторгвидав України» для проведення безкоштовних навчальних семінарів Prozorro в регіонах.