Комунальники замовили проект сміттєпереробного комлексу за понад 4 млн грн, відхиливши дешевшу пропозицію фірми тестя Хом’яка

Львівське комунальне підприємство «Зелене місто» уклало угоду на розробку проектно-кошторисної документації для будівництва механіко-біологічного комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів з ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд» за 4,4 млн грн. Про це повідомляється на порталі електронних закупівель Prozorro.

Йдеться про комплекс з перевантаження ТВП на вулиці Пластовій, 13. ІП «Комфортбуд» повинно розробити техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) та власне проект для визначення містобудівних, архітектурних, екологічних, технічних та інших рішень об’єкта. Розробку повинні завершити до 31 липня 2018 року.

Підприємство також розробить проектно-кошторисну документацію та надасть замовнику комплект матеріалів з 3-D візуалізацією та забезпечить подальший супровід проекту під час експертних розглядів профільними інстанціями.

Згідно з тендерною документацією, комплекс з перевантаження та переробки ТВП на Пластовій, 13 буде розташований на ділянці площею 6,7 га. Його будівництво буде проводитись у три черги. На території повинні бути офісні приміщення розраховані на 30-40 працівників, гараж, паркінг для очікування в розрахунку на 5  вантажівок, зона складування, зона перевантаження, станція зважування. Крім того, проектувальник повинен передбачити інтеграцію обладнання – пакувального пресу  та пакувальної лінії.

Виробнича потужність  комплексу  дозволить переробляти 240 тис. тонн сміття на рік. Працюватиме завод 320 днів на рік у дві зміни.

Участь у торгах крім переможця взяли ще два підприємства: ТОВ «Компанія «Центр ЛТД» та ТОВ «ІБК Енерготехнобуд». Під час аукціону учасники не знижували початкові пропозиції. Пропозиція компанії «Центр ЛТД» була суттєво дешевшою – 3,1 млн грн.  Тендерний комітет визнав цю пропозицію найбільш економічно вигідною, проте відхилив через те, що компанія не надала документів про досвід виконання аналогічних договорів за останні 5 років, відтак, не підтвердила відповідність встановлених кваліфікаційних вимог щодо робіт над промисловими об’єктами високого класу складності.

Засновником компанії «Центр ЛТД» ще до липня 2016 року була «Тернопільська інвестиційна компанія» – фірма тестя Мирослава Хом’яка, колишнього податківця та еколога Львівської області. Сьогодні компанія має суперечливі записи в реєстрі:  100% капіталу записано на Ігоря Цитулу, але власником також вписано тестя Хом’яка Ярослава Кривошию без зазначення частки, крім того, серед бенефіціарів фігурує сестра Хом’яка Галина Данилів.

«Компанія «Центр ЛТД» фігурувала у низці скандалів, пов’язаних із Мирославом Хом’яком. Так, у 2014 році Комітет підприємців Львівщини звинуватив його у створенні під його керівництвом схеми вимагання та узаконення хабарів через компанії його родичів.

Власником ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд», що працює з 2006 року,  є львів’янин Андрій Вишневський.

ЛКП «Зелене місто» – це колишнє комунальне підприємство «Крокус-послуги», що було перейменоване у червні 2017 року. Ухвалою Львівської міської ради підприємство визнано «можливим позичальником за кредитним договором з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва потужностей сортування твердих побутових відходів». Рішенням сесії влітку минулого року статутний фонд ЛКП «Зелене місто» було збільшено на 50 млн грн.