Суд не притягнув до відповідальності директора «Львівспецкомунтрансу» за два роки прихованих закупівель через давність

Львівське комунальне підприємство «Львівспецкомунтранс» два роки проводило непрозорі закупівлі, але ніхто не був покараний через давність.

Шевченківський районний суд Львова ще 20 грудня 2017 року постановив закрити провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності директора ЛКП «Львівспецкомунтранс» Тараса Стефанишина у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи термінів про притягнення до відповідальності.

Комунальне підприємство зобов’язане проводити закупівлі через систему Prozorro. Натомість, за даними Західного офісу Державної аудиторської служби України, «Львівспецкомунтранс» лише у 2016 році уклав 26 угод без застосування процедури закупівлі товарів, робіт і послуг.

Загалом у 2016 році без застосування процедури закупівлі було проведено оплат на суму 10,58 млн грн. А протягом січня-травня 2017 року директор ЛКП «Львівспецкомунтранс» уклав угод та здійснив проплат на суму 35,06 млн грн.

Зокрема, лише в період за січень -травень 2017 року директор ЛКП «Львівспецкомунтранс»  з порушенням закону уклав 19 угод на надання послуг з утилізації (захоронення) твердих побутових відходів на загальну суму 6,62 млн грн.

Крім того, підприємство без конкурсу закуповувало нафтопродукти, послуги охорони тощо.

Нагадаємо, ЛКП «Львівспецкомунтранс» максимально приховує інформацію щодо господарської діяльності. А у відповідях на запити відмови надати інформацію мотивує тим, що документи були вилучені в рамках кримінального провадження.

Також минулого року,Західний офіс Держаудитслужби провів ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс», за результатами якої склав акт про виявлення фінансових порушень на суму 47,89 млн грн. Представники ЛКП з цим не погодились і оскаржили результати ревізії в суді. Перше засідання в цій справі відбулось 14 листопада 2017 року. Наступне призначено на 21 березня 2018 року в Львівському адміністративному окружному суді.