Суд закрив кримінал на директора фірми та працівника «Львівавтодору» за завищення ціни бетону для велодоріжки

17 Січня 2018

Шевченківський районний суд Львова закрив кримінальне провадження про обвинувачення директора ПП «Дорожні технології» КС та провідного інженера з технагляду ЛКП «Львівавтодор», яких обвинувачували в самоправстві (ст. 356 ККУ). Про це стало відомо з ухвали суду від 22 грудня 2017 року.

У квітні 2013 року «Львівавтодор» замовив ПП «Дорожні технології» КС роботи з влаштування велосипедних доріжок на вул. В.Липинського (від просп. В.Чорновола до вул. Б.Хмельницького). Загальна вартість договору становила 2,65 млн грн.

Згідно з судової ухвалою, було завищено вартість використаних будівельних матеріалів, а саме бетонної суміші при будівництві велодоріжки на суму майже 22,9 тис. грн. Це підтверджується висновком судової інженерно-технічної експертизи.

Однак від потерпілої сторони ЛКП «Львівавтодор» надійшло клопотання, в якому підприємство попросило суд закрити кримінальне провадження у зв’язку з відмовою від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. В ухвалі також зазначено, що жодних претензій в ЛКП не має.

У відповіді на запит «НГ. Львів» в.о. директора «Львівавтодора» Роман Познанський пояснив, що від обвинувачення підприємство відмовилось у зв’язку з його безпідставністю. «Кошти, отримані для будівництва велодоріжки, є міжнародною технічною допомогою та не вважаються бюджетними. Використання цих коштів та реалізація проекту контролювалися донором (Німецьким товариством з міжнародної співпраці (GIZ)). Жодних претензій щодо використання коштів, в тому числі щодо завищення вартості послуг, робіт, товарів, а також щодо нецільового використання коштів, від донора не надходило», – повідомив у листі Роман Познанський.

З відповіді також слідує, що «Львівавтодор» не звертався із заявою до правоохоронних органів. А кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення є провадження, яке може бути розпочате слідчим, прокурором лише на підставі заяви потерпілого щодо кримінальних правопорушень.

На момент підписання договору з «Львівавтодором» директором ПП «Дорожні технології» КС був Олександр Гаман, а власником – Петро Соболь,  депутат Львівської міської ради від ГП «Пора» у 2006-2010 роках. Потім компанія змінила місце реєстрації зі Львова на Київ, власником стало ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент», яке контролюється Сергієм Кудрієм з міста Ватутіне Черкаської області (90%). Ще 10% належить Олександру Наумовському з Дніпропетровщини.

Як стало відомо, «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент» стало засновником низки юридичних осіб, яких АМКУ оштрафувало та визнало винним у змові на торгах. Наприклад, «Львівтехнопостачу» і «Мобільного терміналу».

Згідно з YouControl, ПП «Дорожні технології» КС має 195 тис. грн податкового боргу станом на 1 грудня 2017 року. Також фірма перебуває на обліку в контролюючому органі як така, щодо якої до ЄДР внесено запис про відсутність юридичної особи за зареєстрованим місцезнаходженням.