Звіт ГО «Львівська група» за 2017 рік

13 Січня 2018

Місія та завдання організації:

Діяльність ГО «Львівська група» концентрується на журналістських розслідуваннях корупції у галузі публічних фінансів.

Головне завдання – оприлюднення фактів нераціонального використання державних ресурсів і їхніх крадіжок з метою привернення уваги правоохоронних органів.

Основні досягнення:

Протягом 2017 року ГО «Львівська група» здійснювала аналіз державних закупівель, рішень судів, які стосуються державної та комунальної власності, рішень Львівських міськради та облради, моніторинг розслідувань інших ЗМІ, перевірку декларацій держслужбовців Львівської області. Ми проводили розслідування корупційної діяльності органів влади, у тому числі у зв’язках з бізнесом, непрозорого розподілу земельних ресурсів, крадіжок комунального майна тощо.

Загалом у 2017 році ми опублікували 19 розслідувань та аналітичних матеріалів, понад 480 новин.

Приклади розслідувань:

«Обличчям на землю»

«Гібридна конкуренція»

«Велика родина Львівобленерго»

«Під крилом Онуру»

«Недоступний берег Байкалу»

«Патріоти із піхоти»

«Газ подвійного призначення»

Нагороди:

Розслідування «Патріоти із піхоти» отримало нагороду за «Найкраще подання резонансного матеріалу на локальну тему у конкурсі «Честь професії».

Навчання:

Нашу редакцію відібрали для участі у проекті зі сприяння організаційному розвитку центрів розслідувальної журналістики від Інституту розвитку регіональної преси за підтримки Програми «Матра» Посольства Королівства Нідерландів. Навчання триватиме два роки.

Доступ до інформації:

У 2017 році журналістка «Наші гроші. Львів» Юлія Костюк за підтримки Інституту розвитку регіональної преси та адвоката Юрія Нички перемогла у судовому процесі проти СБУ щодо неправомірної відмови в наданні декларацій про доходи керівництва обласного управління СБУ.

Партнери:

ГО «Наші гроші» –  моральна та редакторська підтримка.

ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» – консультували нас щодо закупівельного законодавства, подавали звернення за фактами публікацій до ДАСУ і АМКУ.

ГО «ТОМ 14» – надавали юридичні консультації щодо журналістських розслідувань, подавали заяви про вчинення корупційних злочинів до правоохоронних органів.

Організаційна структура

Керівними органами є:

– Загальні збори

– Голова правління

– Правління

– Ревізійна комісія

Керівником  ГО «Львівська група» є Олександра Губицька, головою Ревізійної комісії – Наталя Онисько.

Окрім них колектив налічує ще двох журналістів (бухгалтер – аутсорс).

Джерела фінансування – гранти. Дякуємо за підтримку МФ «Відродження» та IWPR Ukraine.