Шість кроків, як контролювати владу

Центр локального самоврядування та Школа журналістики УКУ розробили алгоритм із шести простих кроків, який допоможе кожному небайдужому громадянину контролювати державних і муніципальних посадовців.

Лише за 2016 рік понад 22 тисячі державних організацій витратили 336 мільярдів гривень. А відтак, жодних антикорупційних органів не вистачить, аби наглядати за правомірністю цих витрат. Тому вони підготували даний алгоритм, аби кожен міг проконтролювати те, як держава й місцева влада розпоряджаються нашими грішми.

Крок перший. Визначити проблему.

Крок другий. Визначити відповідального.

Крок третій. Визначити, які порушення призвели до проблеми.

Крок четвертий. Звернутись до відповідальних органів.

Крок п’ятий. Надати розголосу.

Крок шостий. Добитись результату.

Окрім детального опису, як діяти, активісти пропонують шаблони документів та дієві інструменти контролю влади, доступні кожному громадянинові. Зокрема, тендерний портал Prozorro, портал публічних фінансів E-data, Єдиний державний реєстр декларацій, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно у Кабінеті електронних сервісів, Центр державного земельного кадастру (також публічна кадастрова карта України), Державний реєстр транспортних засобів на порталі державних послуг та інші.

Алгоритм було створено в межах проекту «Більше фактів для діалогу», який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.