Управляючий майном Львівської спілки художників переписав на себе частину спілчанської нерухомості

Завдяки нещодавньому скандалу у Львівській обласній організації Національної спілки художників стало відомо, що Спілка втратила майже все своє нерухоме майно. Найцікавіше, що серед нових власників спілчанської нерухомості є і офіційний управляючий майном спілки. Подробиці майнового скандалу з’ясувала Катерина Сліпченко, редактор відділу культури ZAXID.NET.

Нагадаємо, з НСХУ виключили п’ятьох львівських митців через «порушення морально-правових норм». В свою чергу, виключені художники переконані, що їх було виключено усупереч статуту та лише через те, що вони вирішили поцікавитись долею нерухомості Спілки. Список цього майна зафіксований актом прийому-передачі ще у 2003 році. Микола Шимчук, екс- голова ЛОО НСХУ, наголосив, що перелік майна, яке він передав, а теперішній голова організації Олег Микита прийняв у 2003 році, засвідчено і їхніми підписами, і підписами членів комісії.

З 2008 року майном ЛО НСХУ управляє спеціальна управляюча компанія «Акрополь». Саме у керівника цієї компанії Ростислава Оленчина ZAXID.NET запитав про майно спілки. Оленчин стверджує, що майно належить спілці, а компанія «Акрополь» лише управляє ним.

«Управління передбачає делегування певних функцій, не більше. Згідно із державним реєстром, дане майно належить Національній спілці художників», – стверджує він.

Проте з’ясувалось, що слова управляючого суперечать офіційним документам Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Наприклад, представники спілки стверджують, що майновий комплекс «Львівської експериментальної кераміко-скульптурної фабрики» на вулиці Самчука, 26, так звані «майстерні у Стрийському парку», перебувають у катастрофічному стані, і управляюча компанія «Акрополь» впорядковує приміщення за допомогою неназваного інвестора.

Натомість, згідно з інформацією Державного реєстру нерухомого майна, приміщення не належать НСХУ. Власниками значаться «УкрСиббанк» (з 2014 року) та ТОВ «Адміністратор» (з 2011 року). Керівником та власником 75% «Адміністратора» є Ростислав Оленчин. Ще 25% компанії належить львів’янину Володимиру Опацькому.

Приміщення «Художньо-виробничого комбінату» на вулиці Козланюка, 17, за словами Ростислава Оленчина, було зайвим активом для Спілки, тому Спілка вирішила його продати. Оленчин стверджує, що не знає долю комбінату, мовляв, він лише готував документи, але жодного рішення не приймав.

Водночас, за даними реєстру нерухомості, цей майновий комплекс спілка передала в управління компанії Оленчина «Акрополь», яка в свою чергу 6 червня 2016 року передала майно в приватну власність ТОВ «К17».

Цікаво, що ТОВ «К17» також було створено 6 червня 2016 року. Засновником компанії вказано ТОВ «Укртепло-Львів», а бенефіціарним власником є 26-річний львів’янин Роман Керницький. Проте більш відомим є його батько – колишній депутат Львівської обласної ради Тарас Керницький, який сьогодні є керівником та власником ТОВ «Укренерго» та ще низки підприємств, серед яким частка в ТОВ «Галицька здоба» спільно з Романом Палідовичем, чинним депутатом ЛМР. У 2009 році Керницький-старший був керівником львівської філії ДП «Нафтогазмережі» – дочірнього підприємства НАК «Нафтогаз України» (газорозподільче підприємство).

Приміщення магазину-салону «Художник», що на вулиці Театральній, 24, одне з небагатьох, яке досі офіційно належить НСХУ. За словами керівника Львівської обласної організації НСХУ Олега Микити, спілка співпрацює з фірмою, яка «сьогодні там продає каву і паралельно виставляє художників».  Проте львів’яни знають це приміщення як «Jam-Арт-кафе».

Несподіваною виявилась власність колишнього Будинку художника на площі Міцкевича, 9. Ростислав Оленчин стверджує, що ще з 2005 року Спілка бореться за приватизацію земельної ділянки під колишнім будинком, а тепер руїнами. Проте він не говорить про те, що фундамент на площі Міцкевича, 9 є у його особистій приватній власності, а земельна ділянка належить ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», де кінцевим бенефіціарним власником є Віталій Антонов.

Повний текст читайте тут.