Бізнес-партнер екс-мера Винник Уварова під виглядом спорткомплексу будує у Винниках багатоквартирний будинок

16 Лютого 2017

Львівській прокуратурі не вдалося повернути у комунальну власність 1,55 га землі у місті Винники на вул. Сухомлинського для будівництва міського спорткомплексу. Замість нього, на відведеній ділянці, фірма депутата Винниківської міської ради Андрія Чорного збудувала багатоповерховий будинок. Про це стало відомо з постанови Львівського апеляційного господарського суду від 16 січня 2017 року та низки ухвал про тимчасовий доступ до документів.

Згідно з матеріалами справи, ділянку уже понад 10 років орендує ТОВ «Гал-Дім», власником якої є Андрій Чорний, місцевий депутат та давній бізнес-партнер колишнього мера міста Сергія Уварова. Ділянку фірма отримала ще у березні 2006 року з умовою будівництва тут спорткомплексу, зі спортзалом на першому поверсі площею 700 кв. м. Передбачалось також, що після здачі об’єкта в експлуатацію, учні винниківських шкіл отримають пільги на заняття у спортзалі. В угоді було зазначено, що «якщо будівництво першого поверху об’єкту завершиться без явних ознак розміщення там спортзалу узгодженої площі, договір оренди розірвуть».

Усупереч усім домовленостям, орендар звів на ділянці 9-типоверховий житловий будинок.

Забудова на вулиці Сухомлинського у Винниках

У березні 2016 року «Гал-Дім» звернувся до Винниківської міськради з метою продовження терміну дії договору.

Попри те, що фірма-орендар не лише не виконала умови договору, але й заборгувала 700 тис. грн за користування ділянкою, «за» дане рішення проголосував 21 депутат, зокрема і сам Андрій Чорний, власник підприємства.

За голосування в умовах конфлікту інтересів суддя Личаківського райсуду Львова покарав депутата штрафом у розмірі 3400 грн.

Посилаючись на той же конфлікт інтересів, прокуратура намагалась скасувати рішення ради щодо продовження терміну дії договору земельної ділянки на вулиці Сухомлинського, однак безуспішно.

Висновок суду першої інстанції, підтвердив Львівський апеляційний господарський суд. У матеріалах справи зазначено, що наявність потенційного або реального конфлікту інтересів не тягне за собою автоматичне скасування прийнятих за таких умов рішень. Оскільки рішення було прийняте голосуванням більшості депутатів, голос Чорного не був визначальним. І ділянка залишиться в його користуванні.

З реєстру судових рішень стало відомо, що діяльністю Андрія Чорного цікавляться не лише в прокуратурі. Слідчі Личаківського відокремленого підрозділу Нацполіції у Львівській області розслідують кримінальне правопорушення щодо будівництва на вулицях Сухомлинського та Івасюка у Винниках, до якого також причетний «Гал-Дім». Як раніше повідомляли «НГ.Львів», на останній ділянці, що належала синові Сергія Уварова Віталію, триває будівництво житлового комплексу «Зелений двір».

ТОВ «Гал-Дім» засноване у грудні 2003 року. Сьогодні 100% компанії належить депутату Винниківської міськради від «Партії простих людей Сергія Капліна» Андрію Чорному. Раніше співвласниками підприємства також були Сергій Уваров та його дружина Уляна Уварова.