Сокальський ліцей «відфутболив» газового трейдера з дешевшою пропозицією через непотрібну ліцензію

14 Лютого 2017

Сокальський професійний ліцей замовив ТОВ «Львівгаз збут» 140 тис. куб. м газу, викинувши дешевшого постачальника через недійсність ліцензії, наявність якої закон не вимагає уже майже два роки. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель «Prozorro».

Вартість куб. м газу за договором склала 8,07 грн.

На аукціон прийшли чотири фірми – ТОВ «Львівгаз збут», ТОВ «Енергогазрезерв», ТОВ «Центрнафтогазпостач» та ДП «Молтекс нафта і газ» компанії «Молтекс бізнес». Найдешевшими виявились пропозиції «Львівгаз збуту» та «Енергогазрезерву». У фінальному раунді різниця в найдешевших заявках склала всього 1 грн – «Енергогазрезерв» запропонував ціну
1 129 999 грн.

Найдешевшу пропозицію, що надійшла від «Енергогазрезерву», замовник відхилив, посилаючись на недійсність ліцензії на постачання природного газу за нерегульованим тарифом.

Водночас згідно з ст. 7 ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності»,  який набрав чинності 28 червня 2015 року, постачання природного газу за нерегульованим тарифом (сформованим в ринкових умовах) не є ліцензованою діяльністю, а НКРЕКП позбавлена повноважень здійснювати таке ліцензування.

Тому договір таки мали підписати з «Енергогазрезервом», а не «Львівгазом». Сокальський профліцей відмовився в телефонному режимі коментувати свої дії.

Раніше деякі замовники у Львівській області з торгів також «викинули» й інші фірми за відсутність ліцензії на постачання природного газу за нерегульованим тарифом, яка не потрібна. Так, ТОВ «Львівгаз збут» отримало замовлення від Львівського обласного дитячого психоневрологічного диспансеру (637,6 тис. грн), військової частини 2144 (1,40 млн грн),  військової частини 1494 (2,26 млн грн), ДП “«Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького»” (2,8 млн грн).