- NGL.media - https://ngl.media -

Екс-депутат від «Фронту змін» Андрій Якимів через Вищий суд змінив статус пам’ятки нацзначення на площі Ринок

28.12.2016 @ 08:30 в Новини

Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу управління комунальної власності Львівської міської ради і тим самим фактично змінив статус будинку на площі Ринок, 5 у Львові. Тепер, згідно з постановою  [1]суду від 20 грудня 2016 року, будинок, де розташовано частину Львівського історичного музею не належить до пам’яток архітектури національного значення.

Як повідомляли [2] «Н.Г. Львів», скандал довкола статусу будинку на Ринку, 5 розгорівся через бажання ПП «Львівська гільдія», співвласницею якого є сестра Андрія Якиміва, екс-депутата міської ради від «Фронту змін», приватизувати його частину. Йдеться про майже 200 кв. м підвалу та першого поверху. Приватизувати хотіли способом викупу, що зазвичай передбачає нижчу ціну, ніж, наприклад, через аукціон.

Восени поточного року юристи міськради намагались оскаржити дозвіл на приватизацію, але програли двічі – в суді першої та апеляційної інстанцій. Вони намагались довести, що приміщення є пам’яткою архітектури національного значення, яка не підлягає приватизації.

Проте, попри фізичну наявність на самому будинку охоронного номеру, в суді з’ясувалось, що будинок офіційно не належить до пам’яток – він просто «випав» з реєстрів. При цьому представники «Львівської гільдії» ніби-то не оскаржували статус будівлі, що більш, вони звертались до Міністерства культури про дозвіл на приватизацію та обіцяли підписати пам’яткоохоронний договір.

«Законом  [3]України «Про перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» від 23.09.2008 № 574 затверджено перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, до якого будинок на площі Ринок, 5 у м. Львові не внесено», – йдеться у постанові суду.

З цієї ж постанови стало відомо, хто саме винен в тому, що будинок на площі Ринок, 5 «випав» з реєстрів – це Кабінет міністрів, який у проміжку між 2005-2008 роком «… не подав на розгляд Верховної Ради України законопроектів (пропозицій) про приведення законів [4] України у відповідність (….) щодо включення чи не включення об’єктів до списків пам’яток історії та культури». Тобто не привів у відповідність законодавство Української РСР та України.

Начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко в коментарі «Н.Г. Львів» висловила переконання, що рішення суду є маніпулятивним, а боротьба за це приміщення для міста ще не закінчена.

Разом з тим, на даний момент, згідно з постановою Вищого суду України, будинок на площі Ринок, 5 не охороняється державою.

Засновниками ПП «Львівська гільдія» є Галина Панас та Олена Романюк. Остання є рідною сестрою дружини екс-депутата Львівської міської ради від «Фронту змін» Андрія Якиміва.  Сам Якимів відомий своїм захопленням історичними будівлями. Він вже не перший раз фігурує в скандалах [5] пов’язаних з пам’ятками архітектури  Львова. У 2013 році Якимів активно займався просуванням ресторанів «Арсенал» та «IlCastello», що розташовувались у Львівському арсеналі. Для потреб ресторанів добудували одну з веж Арсеналу. Власниками цих ресторанів було ТОВ «Галицька кнайпа», яке також належить Галині Панас та Олені Романюк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2016/12/28/eks-deputatu-vid-frontu-zmin-andriyu-yakymivu-cherez-vyschyj-sud-vdalos-zminyty-status-pamyatky-natsionalnoho-znachennya-na-ploschi-rynok/

URLs in this post:

[1] постановою : http://reyestr.court.gov.ua/Review/63655892

[2] повідомляли: http://ngl.media/2016/10/21/kamyanytsya-dlya-deputata/

[3] Законом : http://pravo.ligazakon.ua/document/view/T080574?edition=2012_07_05

[4] законів: http://pravo.ligazakon.ua/document/view/T052391?edition=2008_09_23

[5] скандалах: http://ngl.media/2013/06/13/ya-ne-ya-i-knajpa-ne-moya/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.