Стадіон у парку культури хочуть реконструювати відомі тендерні махінатори

02 Вересня 2016

30 вересня відбулось розкриття конкурсних пропозицій на реконструкцію будівель та споруд спортивного комплексу «Юність», що у парку культури ім. Б. Хмельницького. Участь у тендері взяли лише дві фірми – «Львівський будівельний холдинг» та «Будгарант плюс». Члени конкурсного комітету мають сумніви щодо реальної конкуренції між двома фірма. Результати ще не оголошено.

Загалом на конкурс поступило лише три заявки, одна з яких не містила навіть половини необхідних документів, відтак до конкурсу допустили лише дві, названі вищі, фірми. Голова тендерного комітету та керівник ЛКП «Львівський Центральний парк культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького» Олександр Молодий сумнівається в реальній конкуренції між цими фірмами.

Таку думку підтверджує і аналіз документації конкурсних торгів. Зокрема довідка з ЄДР, в який зазначено, що засновниками ТОВ «Будгарант плюс» є Богдан Школьний та Роман Гринкевич. А засновником «Львівського будівельного холдингу» ще кілька років тому був батько Романа Гринкевича Ігор та Олег Петеляк. Тепер фірма належить колишньому директору  підприємства Володимиру Вдов’яку.

Крім того, Богдан Школьний є партнером у ТОВ «БІК «Київжитлоінвестбуд» з Олегом Балуком, який у свою чергу є партнером у ТОВ «Ренесанс-Стиль» із родичкою Ігоря Гринкевича Світланою Гринкевич.

«Будгарант Плюс», яке працює на ринку менше двох років, у своїй довідці про виконання аналогічних договорів, зазначило три державні підряди, з яких два – це субпідряди від ТОВ «Львівський будівельний холдинг».

Серед них є і скандальне будівництво Дрогобицької школи №5, яке триває з 1993 року і мало б закінчитись у вересні 2016. Минулого року мерія Дрогобича звинуватила «Львівський будівельний холдинг» у зриві виконання робіт. В мерії заявили, що всі необхідні кошти були перераховані підряднику, який не виконав своїх зобов’язань, в результаті чого кошти повернулись в бюджет. Через те, що кошти не були освоєні, мало сподівань на фінансування в наступних роках.

У «Львівському будівельному холдингу» звинувачення чиновників заперечували, та навіть провели піар-кампанію в медіа, розмістивши низку матеріалів на платній основі. Холдинг заявляв, що звернеться до суду,  проте до суду звернулось управління капітального будівництва Дрогобицької міської ради.

Колишні засновники «Львівського будівельного холдингу» вже неодноразово фігурували у скандалах про змову на тендерах. Зокрема, в грудні 2014 року адмінколегія Львівського територіального відділення АМКУ оштрафувала ПП «Ренесанс-Стиль» і ТОВ «Мегабудмакс» за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді спотворення результатів торгів. Обидві ці фірми тісно пов’язані з Ігорем Гринкевичем та Олегом Петеляком.

Попри активні перемоги на державних тендерах, фінансові справи обох підприємств не надто успішні. Згідно з фінансовим звітом минулого року прибуток ТОВ «Львівський будівельний холдинг» склав лише 434 грн. Доходи підприємства – 61,9 тис. грн, а витрати  61,4 тис. грн. А у фінансовому звіті ТОВ «Будгарант плюс» зазначено прибуток у розмірі 145,1 грн. Дохід – 6,31 тис. грн, витрати – 6,16 тис. грн.