Вищий суд дозволив дружині екс-голови ЛОДА Юрія Турянського продовжувати не платити орендну плату за землю

03 Серпня 2016

Вищий господарський суд частково задовольнив касаційну скаргу ТОВ «Індустріальний бізнес –парк» до Жидачівської міської ради та дозволив підприємству не укладати договір оренди земельної ділянки площею 2,11 га на території земель міської ради, а відтак не сплачувати орендну плату. Суд направив справу, яка тягнеться з грудня 2015 року, на новий розгляд. При цьому ділянкою фірма користується з 2013 року.

Як повідомляли «Н.Г. Львів» ТОВ «Індустріальний бізнес-парк», яке було зареєстроване 13 березня 2013 року, належить Зоряну Михайляку та Оксані Саприці. Саприка – дружина колишнього т.в.о. голови ЛОДА Юрія Турянського, який відомий махінаціями із закупівлею вугілля.

Підприємство, основним видом діяльності якого є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, вже понад три роки користується земельною ділянкою площею у Жидачеві площею понад 2,11 га. На ній розташовані нежитлове приміщення, що належить підприємству, площею понад 677 кв.м. Ще у 2013 році підприємство звернулось до Жидачівської міської ради з проханням надати інформацію про можливість та порядок оформлення прав оренди або власності на земельну ділянку. Міська рада повідомила, що підприємці повинні отримати витяг з держземкадастру та оформити право оренди.

А потім підприємці почали штучно затягувати процес – замість витягу, вони звернулись за дозволом на виготовлення технічної документації із землеустрою, міська рада дозвіл надала, але угоду на виконанння відповідних робіт підприємство підписало майже через рік – у березні 2014 року.

Ще через рік Жидачівська міськрада сама надіслала копію витягу з Держземкадастру про земельну ділянку та повторно попросила подати клопотання про передачу в оренду ділянки протягом двох тижнів. Натомість товариство подало міськраді технічну документацію з нормативної оцінки землі та пообіцяло звернутись з клопотанням про оренду.

Мерія Жидачіва звернулась з вимогою про укладання угоди про оренду, але підприємство звернулось до мерії із новою заявою на розробку проекту землеустрою щодо відведення тієї ж земельної ділянки, але трохи збільшило площу. А потмі справа перейшла в судову площину.

Різні судові інстанції то зобов’язували підприємство укласти угоду про оренду, то скасовували рішення. Основна причина чому не може бути укладена угода про оренду – нормативна грошова оцінка землі вже не чинна.