Суд відмовився повертати державі тихенько продані «Західвійськбудом» АЗС та мийку у Малехові

11 Квітня 2016

Суд відмовився визнавати недійсним договір купівлі-продажу державного майна між ДП Міноборони України «Західвійськбуд» та фірмою «Автотехнобудсервіс», незважаючи на відсутність згоди на продаж від Міністерства оборони, Кабміну та Фонду держмайна. Про це свідчить рішення Господарського суду Львівської області від 14 березня 2016 року.

У липні 2003 року ДП МО України «Західвійськбуд» продало ПП «Автотехнобудсервіс» будівлю автозаправної станції площею 16,3 м2 та мийку на 3,2 м2, які розташовані на вул. Л. Українки, 45, у с. Малехів Жовківського району Львівської області. Загальна вартість майна за договором склала 6180 грн.

У серпні 2012 року перший заступник прокурора Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави подав позов до суду, в якому просив визнати недійсним договір купівлі-продажу. Позивач пояснив, що і АЗС, і мийку продано на підставі бізнес-плану «Західвійськбуду» на 2003 рік, який не можна розцінювати як дозвільний документ.

Однак, Господарський суд Львівської області позов відхилив. Рішення суду першої інстанції підтримав Львівський апеляційний господарський суд. А вже Вищий господарський суд висновки попередніх судів скасував та передав справу на новий розгляд.

За другим судовим колом суди першої і другої інстанцій повторно відмовили у задоволенні позову. Як встановив господарський суд,  прокурор та позивач могли довідатися про укладений договір та відчуження майна без дозволу Міноборони раніше заявленого. Вперше, у 2004 році, зі звітності про господарську діяльність підприємства, вдруге – з акту ревізії, проведеної у 2008 році.

Та Вищий господарський суд України знову висловив незгоду з таким трактуванням справи і, в черговий раз, скасувавши попередні рішення, відправив її на перегляд.

Але і втретє розглянувши матеріали справи, Господарський суд Львівської області у задоволенні позову відмовив. Зокрема, посилаючись на вимоги ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд пояснив, що укладаючи договір купівлі-продажу ПП «Автотехнобудсервіс» не може відповідати за помилки органу державної влади та заснованого  ним державного підприємства. Таким чином, його не можна позбавляти конституційного права.

Суд нагадав про позицію, викладену у рішеннях Європейського суду з прав людини. Відповідно до неї, задоволення вимог прокурора веде до позбавлення права власності фірми-покупця на публічно придбане майно.

Додамо, сьогодні одноосібним власником та менеджером ПП «Автотехнобудсервіс» числиться Сергій Лозовий. Раніше фірма належала Олександру Побережному, а управляв нею – Михайло Малий. Людина з таким же прізвищем, ім’ям та по-батькові очолювала філію ДП «Західвійськбуд» «66 управління начальника робіт».

Як повідомляли «Наші гроші», на час продажу заправки «Західвійськбудом» керував Анатолій Довгополюк, який завдав збитків державі на суму понад 900 тис. грн.

До речі, у 2003 році «Західвійськбуд» також продав будівлю складу площею 405,9 м2 у Малехові по вул. Лесі Українки, 45, за яку також судилася прокуратура. Врешті одним із кінцевих власників складу стала дружина Довгополюка.