Сихівський суд за «відмивання» грошей присудив власниці двох підприємств 8 тис. грн штрафу

06 Квітня 2016

Власницю фірм «Львівавторем» і «Будівельна компанія «Інстал Плюс» Сихівський районний суд міста Львова визнав винною у здійсненні фіктивного підприємництва та присудив штраф у розмірі 8,5 тис. грн. Власниця підприємства – мешканка Житомирської області Лілія Сташків визнала себе винною і підписала угоду про винуватість. Про це стало відомо з вироку суду від 25 березня 2016 року.

Цікаво, що обидві фірми ще донедавна були «прописані» у Львові. А будівельна компанія «Інстал Плюс» була одним з великих підрядників львівських комунальних служб, зокрема, з ремонту міських водогонів. Колишня власниця цього підприємства також була власницею скандальновідомого підприємства «Львівбудмережі», яке отримало підряд на ремонт вул. Мечнікова, але так і не приступило до виконання робіт.

Фіктивність фірм правоохоронці підтвердили відсутністю основних фондів, технічного персоналу, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів. До того ж, підприємства не знаходилися за юридичною адресою. Як встановлено досудовим слідством, підприємства використовувались для створення видимості фінансово-господарської діяльності, незаконного обернення безготівкових коштів в готівкові, здійснення документального оформлення начебто проведених операцій з купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт).

Засуджена Лілія Сташків стала власницею «Львівавторем» та БК «Інстал плюс» лише у грудні 2014 року і лютому 2015 року, відповідно. В цей період на рахунки фірм надходила кошти за оплату товарів, робіт та послуг від реальних суб’єктів господарювання, які документувались лише формально. Потім кошти перераховували, на рахунки інших фіктивних фірм та не встановлених слідством осіб.

При цьому слідчі з’ясували, що Лілія Сташків сама не займалась діяльністю підприємств, а добровільно передала управління підприємствами анонімним особам, імена яких так і не були з’ясовані слідством.

Підсудна повністю визнала винуватість у вчиненому, після чого уклала угоду про визнання винуватості з прокурором Орестом Чемним. Даною угодою, яку суд затвердив, сторони погодили покарання для Лілії Сташків у вигляді штрафу 8,5 тис. грн.

Засновником і колишнім власником ПП «Львівавторем» з пропискою у Сумській області був сихівчанин Ярослав Чорний. Серед попередніх власників ТОВ «БК «Інстал плюс», що тепер  зареєстроване у Скадовську Херсонської області, числились Тарас Фургало та Леся Кужея.

Відомо, що Тарасу Фургалу належить ТОВ «Західпласт», створене у січні 2015 року, та ТОВ «З.Ю.Т.Р», яке ділить з Юрієм Кужеєю і Зоряною Пастущук. Остання є донькою колишнього начальника управління ЖКГ Львівської міськради Мирослава Пастущука.