Директору агрофірми на Бродівщині присудили 150 тисяч штрафу, бо не порозумілася з чиновниками

23 Березня 2016

Бродівський районний суд Львівської області визнав винною директора приватної агрофірми «Західна насіннева компанія» у самовільному зайнятті 152,8 га землі Язлівчицької сільради й вирішив стягнути з неї понад 147 тис. грн матеріальної шкоди та 3,4 тис. грн штрафу. Про це свідчить вирок суду від 16 березня 2016 року.

Йдеться про дві ділянки сільради Бродівського району: площею 147 га та 5,8 га (господарський двір), що розташовані за межами с. Конюшків.

Як відомо з матеріалів справи, першу ділянку керівник агрофірми Люда Бондар відвела під посіви і використовувала без договору оренди з 2007 року. Меншу, також незаконно, експлуатувала упродовж 2014-2015 років. Цей факт виявила Державна інспекція сільського господарства у Львівській області під час перевірки влітку 2015 року. Поле було засіяне, на ньому росли овес, пшениця, кукурудза, гречка. Загальний розмір заподіяної матеріальної шкоди, згідно зі складеним актом перевірки, визначено на рівні 147,16 тис. грн.

У судовому засіданні обвинувачена своєї вини не визнала і пояснила, що на момент складання актів інспекцією використовувала лише 40 га землі під посів пшениці, а не 147 га. Окрім того, господарський двір не використовувала зовсім.

Також вона розповіла, що у січні 2003 року з Язлівчицькою сільрадою фірма уклала договір, згідно з яким «Західна насіннева компанія» отримала в оренду на 5 років земельну ділянку площею 209,17 га, у тому числі: ріллі – 163,94 га, сінокосів – 16,84 га, багаторічних насаджень – 18,52 га, господарських дворів – 9,87 га. У квітні 2008 року, на підставі рішення Бродівської РДА, договір нібито продовжили терміном на 5 років.

В подальшому, у 2012 та 2013 роках, Бондар зверталася із листом до Бродівської РДА та відділу Держземагенства у Бродівському районі про поновлення договору ще на п’ять років та надсилала додаткову угоду до договору оренди землі. Не отримавши будь-яких заперечень з цього приводу, вважала договір продовженим і надалі користувалась ділянкою.

Як підтвердили свідки у справі, дійсно, розпорядженням Бродівської РДА було поновлено договір оренди землі. Однак його не зареєстрували належним чином, тому землю фактично використовували без договору.

Інший свідок у справі зазначив, що вини Бондар у самовільному використанні ділянок немає, оскільки договір оренди не хотіли реєструвати державні органи. Це й же свідок додав, що підприємство, вважаючи договір оренди продовженим, сплачувало земельний податок та орендну плату. Так, фірма зупинила оплату лише у 2015 році. І то лише тому, що земельний відділ не надав розрахунку по орендній платі, помітивши відсутність договору оренди.

Суд встановив, що за клопотанням агрофірми у квітні 2008 року голова Бродівської РДА розпорядився поновити договір оренди землі з підприємством на 5 років. Також фірма мала звернутися в проектну землевпорядну організацію для виготовлення технічної документації із землеустрою, а потім розроблену та погоджену документацію із землеустрою подати на затвердження до Бродівської РДА, чого зроблено не було.

Щодо листів, нібито адресованих агрофірмою Бродівській РДА та відділу Держаземагенства у Бродівському районі, суд не взяв їх до уваги через відсутність підтвердження того, що вони були відправлені та, врешті, отримані адресатом. До того ж, Бродівська РДА повідомила, що ніяких листів від підприємства не отримувала.

Також суд пояснив, що поновлення договору оренди землі не може бути автоматичним, оскільки рішення про його поновлення має прийняти орган виконавчої влади або місцевого самоврядування.

Суд вирішив стягнути з керівника агрофірми «Західна насіннева компанія» Люди Бондар на користь Язлівчицької сільради 147,16 тис. грн шкоди та призначив покарання у вигляді штрафу 3,4 тис. грн.

ПП ПА «Західна насіннева компанія» сьогодні зареєстроване на Раїсу Доскоч – дружину попереднього власника фірми Івана Доскоча. У Бродах Доскоча знають як екс-голову Бродівської районної організації ГП «Пора». На місцевих виробах 2015 року Доскоч безуспішно кандидував до Бродівської райради від ВО «Батьківщина».