Суд підтвердив змову на тендері двох комунальних підприємств Львова

03 Листопада 2015

Львівському комунальному підприємству «Старий Львів» не вдалося оскаржити рішення АМКУ, згідно з яким його визнали винним у змові на тендері. Про це стало відомо з рішення суду за 19 жовтня.

У червні цього року адміністративна колегія Львівського обласного тервідділення АМКУ оштрафувала два комунальні підприємства «Ратуша-Сервіс» та «Старий Львів» загалом на 50 тис. грн за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, шляхом спотворення результатів торгів.

Мова йде про минулорічний тендер виконкому Львівської міської ради на закупівлю послуг з прибирання будівель, де переможцем стало ЛКП «Ратуша-Сервіс» (сума договору 988,3 тис. грн).

Рішення про змову було прийнято АМКУ на підставі аналізу документів учасників, де було виявлено низку однакових елементів. Наприклад, «Старий Львів» та «Ратуша сервіс» подібними стилістичними відмінностями від зразка надали форми «Пропозиція конкурсних торгів», де у заголовку пропущено слово «Форма». У другому абзаці додатково, окрім вартості за 1 кв. м, вказано «в місяць».

Комунальні підприємства також подали ще три подібно оформлені довідки, хоча документацією тендеру не було передбачено єдиного зразка їх оформлення. Окрім того, обидва ЛКП створені Львівською міською радою, а відтак є пов’язаними.

У позовній заяві ЛКП «Старий Львів» стверджувало, що «схожість в оформленні таких документів, а саме стиль, пояснюється тим, що ЛКП неодноразово брало участь у тендерах, внаслідок чого протягом відповідного періоду діяльності було напрацьовано певні види форм (шаблони) документів, стиль їх заповнення з урахуванням специфіки ринку».  Однак суд не повірив таким  аргументам комунальників.

Нагадаємо, комітети з конкурсних торгів зобов‘язані відхиляти пропозиції учасників, винних у змові, ще протягом трьох наступних років з дати винесення рішення АМКУ.