Міськрада заплатить додатково 770 тисяч гривень, бо вчасно не розрахувалась з будівельниками

22 Грудня 2014

Господарський суд Львівської області вирішив стягнути з управління капітального будівництва Львівської міської ради  на користь ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1» 3,1 млн грн боргу, а також ще 700 тис. грн штрафів і 73 тис. грн судового збору.

Згідно з рішенням суду від 11 грудня, у травні 2013 року міськрада замовила у «Львівського спеціалізованого будівельно-монтажного управління №1» реконструкцію транспортного вузла на перехресті вулиці Городоцької – вулиці Т.Шевченка за  майже 20,9 млн грн.

Компанія виконала робіт на 13,3 млн грн, утім мерія не доплатила їм 3,1 млн грн.

Суд вирішив, що доводи міськради про те, що оплата робіт не відбувалась через ненадходження коштів з відповідного бюджету на їх рахунок, є безпідставними. Суддя послався на рішення Європейського суду з прав людини у справі «Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України» від 18 жовтня 2005 року, згідно з яким відсутність бюджетних коштів не виправдовує бездіяльність управління капітального будівництва Львівської міської ради і не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання.

Суд вирішив, що управління капітального будівництва має повернути не лише борг, а й 123,8 тис. грн пені, 502 тис. грн інфляційних втрат, 3 % річних у сумі 73,9 тис. грн та 73 тис. грн судового збору.

Акціонерами ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1» є 386 осіб. Згідно зі SMIDA, 41,5% акцій належить Ігорю Булику, 14,2% – Олександру Цебенко, 11,8% – Олегу Кудрику.