Нагріте місце

Топ-10 приватних компаній, які заробляють на теплопостачанні на Львівщині
18 Червня 2014
18 Червня 2014

дем

Ще три роки на ринку теплопостачання для «бюджетників» у Львові була лише одна фірма, а тепер таких спеціалізованих компаній вже понад 20. Лише у 2014 році вони підписали договорів на понад 60 млн грн. Це все – бюджетні кошти.

«Приватники» беруть в оренду комунальні приміщення та котельні, власним коштом модернізовують обладнання або й встановлюють нове. Завдяки цьому вони отримують виключне право обслуговувати «бюджетників». А відтак більшість закупівель послуг теплопостачання на Львівщині відбуваються за неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника.

На думку Романа Співака, голови правління Всеукраїнської асоціація з питань енергозбереження, вихід приватних компаній на ринок є позитивним фактором, але виключно за однієї умови – вони повинні працювати на альтернативному паливі, а не на газі.

«Недоцільно змінювати одну монополію на іншу, та ще й на приватну, на яку взагалі немає важелів впливу, – говорить він, – Але якщо компанія працює на альтернативному паливі, наприклад, на дровах – тоді в цьому є сенс. Очікувати суттєвого зменшення тарифів не варто, але відмова від газу – це вже позитив».

Співак вважає, що приватні теплопостачальні компанії не варто допускати в житловий сектор, а лише у бюджетну сферу – тобто дитсадки, школи, лікарні тощо. Підписання інвестиційних угод у цьому випадку необхідно суворо контролювати.

«З одного боку, здається, що школа чи лікарня могли б самі вкласти гроші в модернізацію котелень, це не надто дорого, і самі себе обслуговувати, але на практиці все не так просто. Тому, можливо, інвестиційні угоди, що підписують на 10 років є виправдані. Але лише за умови альтернативного палива”, – каже Роман Співак.

Разом з тим, лідерство на ринку приватного теплопостачання здобули фірми відомих людей. Друзі Олексія Івченка, брати Дубневичі, партнер нардепа Васюника. При цьому далеко не всі вони працюють саме на альтернативному паливі.

Ми з’ясували, які компанії у Львівській області отримали найбільше замовлень на теплопостачальні послуги у 2014 році і уклав рейтинг Топ-10 найбільших компаній на цьому ринку (цифри округлено, дані за період 1 січня – 17 червня 2014 р.).

1. ТОВ “Львівські теплові мережі” (14,1 млн грн)

Фірму зареєстрували у Мостиськах у середині 2013 року. Розмір статутного капіталу — лише одна тисяча гривень. Власниками є Олександрта Тетяна Бублики, батьки Дмитра Бублика, екс-керівника дочірнього підприємства “Газ-тепло” НАК “Нафтогаз України”.

Дмитро Бублик став відомим у 2006 році завдяки скандалу навколо мерседесунашоукраїнця Олексія Івченка, тодішнього голови правління НАК “Нафтогаз Україна”. За інформацією “УП”, Дмитро Бублик є другом і компаньйоном Юрія Панюки, племінника Івченка.

Найбільше замовлення на теплопостачання в цьому році компанія отримала від навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України — майже 11,3 млн грн.

Як розповів Петро Стегницький, помічник начальника бази, закупівлі теплопостачання у ТОВ “Львівські теплові мережі” проводяться з початку цього року. Проте на послуги приватних теплопостачальників база перейшла ще 2-3 роки тому, коли ТОВ “Теплопостачальна компанія “Енергозбереження” запропонувало керівництву бази свої послуги. Ця компанія поставила ціну дещо меншу ніж “Львівтеплокомуненерго”,  яке на той час опалювало спортбазу. Окрім того, Енергозбереження” збудувала нові котельні, які працюють не на газі, а на брекетованому твердому паливі.

В подальшому обслуговування бази перейшло від “сина до батька”, адже співзасновником ТК “Енергозбереження” є Дмитро Бублик, а засновниками “Львівських теплових мереж” – його батьки. Тепер вже це підприємство щомісяця сплачує 20 тис грн за оренду землі спортивної бази, на якій розташовані котельні, побудовані сином. Натомість лише з початку 2014 року “Львівські теплові мережі” отримали замовлень від Міноборони на понад 11 млн грн.

Ще шість значно менших замовлень на постачання пари та гарячої води “Львівським тепловим мережам” дали органи влади, лікарні у Мостиському та Городоцькому районі, а також Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби.

Як розповіли у Мостиській районній лікарні, тут послугами «Львівських теплових мереж» користуються уже другий рік, хоча раніше тепло для лікарні постачало вже згадане «Енергозбереження».

2. ТОВ НВП “Енергія – Новояворівськ” (6 млн грн)

Одна з кількох фірм, заснованих братами Дубневичами спільно з місцевими комунальними підприємствами. Створена у 2003 році. Власником 92,4% НВП “Енергія – Новояворівськ” є ТОВ “Агропромислове підприємство “Львівське” Богдана Дубневича, депутата Львівської облради, та Ярослава Дубневича, народного депутата України від УДАРу.

Основними клієнтами фірми є “бюджетники” Яворівського району. Наприклад, цього року послуги постачання пари та гарячої води в них замовила Новояворівська міськрада, відділ освіти Яворівської РДА. “Енергія – Новояворівськ” також продає електроенергію.

3. ТОВ “Енергія – Новий Розділ” (5,4 млн грн)

“Енергія – Новий Розділ” зареєстрована у 2005 році. Засновниками товариства є міське комунальне підприємство “Розділтеплокомуненерого“ (10%) та вже згадане ТОВ “Агропромислове підприємство “Львівське“ (90%) братів Дубневичів.

У Новому Роздолі це підприємство надає послуги не лише з теплопостачання, а й водопостачання, водовідведення та постачання електроенергії. У всіх випадках їх послуги закуповують за неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника, оскільки фірма є монополістом.

4. ТОВ “Енергія – Тепловодосервіс” (5,2 млн грн)

Третя “комунальна” компанія братів Дубневичів, зареєстрована у 2007 році. Офіційно власниками “Енергія-Тепловодосервісу” є комунальне підприємство “Старичі” та вже згадане ТОВ “Агропромислове підприємство “Львівське”.

Товариство надає послуги на території Яворівського району. На 2014 рік теплопостачання вже замовив відділ освіти Яворівської РДА та Яворівська КЕЧ за неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника, оскільки “відсутня альтернатива”.

Компанія також продає воду та каналізаційні послуги.

5. ТОВ “Галпек – Миколаїв” (5 млн грн)

Товариство створили в середині 2013 року. Власниками є четверо людей: Василь Бортник, Ярина Михайлишин, Михайло Олексюк таСергій Павличак.

Миколаївський бізнесмен  Павличак є співвласником ще двох фірм “Агрофуд” і “Агроекспорт”. У 2010 році він балотувався до Львівської облради від “Партії захисників Вітчизни”. Василь Бортник та Ярина Михайлишин є співвласниками у ТОВ “Галпек”, яке у 2012-2013 роках активно надавало послуги з постачання водяної пари і гарячої води “бюджетникам” у Бродівському та Кам’янка-Бузькому районі.

6. ПП “Енергія  Захід” (4,6 млн грн)

Молода компанія, створена у 2012 році. Власниками є Тамара та Анатолій Котики. Анатолій Котик також був бізнес-партнером народного депутата Ігоря Васюника у ТОВ “ВР Груп”. Як відомо, Васюник є членом Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Згідно з даними Вісника держзакупівель, послуги фірми замовляє виключно Яворівська КЕЧ Міністерства оборони України, здебільшого за процедурою закупівлі в одного учасника, обгрунтовуючи це тим, що підприємство встановило модульні котельні на території військових частин А 4150 та 2615.

7. ТОВ “Золочівенергоресурс” (3,8 млн грн)

Працює на території Золочівського району. Насайті Золочівської РДА повідомляється, що “Золочівенергоресурс” взяв в оренду та перевів на тверде паливо 5 котелень МКП “Золочівтеплоенерго”.

Фірма створена доволі недавно — у квітні 2012 року. Власниками є Юрій Гельжинський таАндрій Омельчук, який також є засновником ПП “Комп’ютерінфо та сучасні технології” та співвласником “Західних енергозберігаючих технологій”.

8. ТОВ “Радехівтеплосервіс” (3 млн грн)

У Віснику держзакупівель є лише одне замовлення, яке отримала компанія з часу свого створення, від відділу освіти Радехівської РДА за процедурою закупівлі в одного учасника.

Товариство створено ще у кінці 2009 року і раніше називалося “Мисливське господарство “Обрій”.

Нині власниками є Роман Щепанкевич таМарія Федашко. 24-річний Роман Щепанкевич є сином “ударівця”, депутата Львівської облради Івана Щепанкевича. Сам Роман також очолює радехівський УДАР. Марія Федашко – мати ще одного позапартійного депутата Львівської облради Петра Федашка. І Федашко, і Щепанкевич родом з Радехівщини.

9. ТОВ “Галпек – Кам’янка” (2,7 млн грн)

Фірма зареєстрована лише в середині 2013 року. І має зв’язок з ТОВ “Галпек – Миколаїв” не лише по назві, а й за власниками — Василем Бортником та Яриною Михайлишин. Третім власником “Галпек – Кам’янка” є Любов Коротич. “Галпек – Кам’янка” працює в Буському та Кам’янка-Бузькому районі.

10. ТОВ “Золочівенергоінвест” (2,7 млн грн)

Також молода фірма, зареєстрована у 2013 році. Власником є вищезгадане “Золочівенергоресурс”, яке посідає сьому сходинку у даному рейтингу. Власниками єЮрій Гельжинський та Андрій Омельчук. Попри невеликий час існування компанія отримала у 2014-му вже понад вісім замовлень, Найбільше, на 1,5 млн грн, – від управління з питань освіти, молоді та спорту Золочівської РДА.

11. ТОВ “Інженерно – виробничий центр” 1,8 млн грн

12. ТОВ “Теплодіменерго” 4901,3 млн грн

13. ТОВ “Станіславська тепло-енергетична компанія”  1,1 млн грн

14. ТОВ ”Теплопостачальна компанія “Енергозбереження”  1,1 млн грн

15. ТОВ “Біоальтернатива”  835,3 тис. грн

16. ТОВ “Пауер Інжиніринг” 482 тис. грн

17. ЗАТ “Трускавецькурорт” 472,6 тис. грн

18. ПП “Приватна фірма по ремонту і обслуговуванню житла “Лапаївка” 360 тис. грн

19. ТОВ “Прикарпаття Інвест”  327 тис. грн

20. ТОВ “Рівнетеплоенерго” 272 тис. грн

Олександра Губицька, Наталя Онисько, вперше опубліковано на ZAXID.NET