“Кохавинка“ відвоювала в суді право на “антисептичність”

07 Травня 2014

ПАТ “Кохавинська паперова фабрика“ не сплачуватиме 1 мільйон гривень штрафу за рішенням АМКУ про поширення інформації, що вводить в оману. Про це стало відомо з постанови Вищого господарського суду України від 30 квітня 2014 року.

У постанові йдеться про те, що рішенням тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України визнано дії ПАТ “Кохавинська паперова фабрика“ щодо поширення на обгортці туалетного паперу “Кохавинка” напису “Антисептичний” за відсутності антисептичних властивостей в цьому товарі порушенням, передбаченим статтею 151 Закону, у вигляді поширення інформації, що вводить в оману. І за це АМКУ наклав штраф у розмірі 1 млн грн.

“Кохавинська паперова фабрика“ не погодилася з цим рішенням і оскаржила його в суді. Виявилося, що фабрика володіє деклараційним патентом України № 28995 на корисну модель “Санітарно-гігієнічний виріб”, в описі якої й зазначено, що такий виріб (туалетний папір) відрізняється тим, що виконаний з паперового полотна, яке містить антисептик, та має інформацію про наявність у виробі такого антисептика. Натомість АМКУ стверджувало, що патент не може доводити антисептичних властивостей чи дезінфекційної ефективності паперу антисептичного й не гарантує споживачу наявність антимікробних властивостей у цьому виробі.

Господарський суд міста Києва задовольнив позовні вимоги фабрики, оскільки туалетний папір під назвою “Туалетний папір антисептичний” є виробом санітарно-гігієнічного та побутового призначення, виготовлений із паперового полотна, що містить антисептик на своїй поверхні. І патент у судовому порядку недійсним не визнано. Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції в силі. Так само Вищий господарський суд залишив касаційну скаргу АМКУ без задоволення.

Згідно зі SMIDA (звіт за 2013 рік), власниками акцій ПАТ “Кохавинська паперова фабрика” є Тамара, Лариса та Михайло Титикало, депутат Львівської облради (разом 36%), Ігор Костирко (12%), Олександр Телетков (11%), Марія Горянська (10%), Роман Пиріг (майже 8%).