Фірма Ігоря Думи на підставі незаконного договору віддала в оренду частину території автовокзалу

26 Березня 2014

Господарський суд Львівської області зобов’язав ТОВ “Галавтомаркет” звільнити земельну ділянку загальною площею 0,09 га, що знаходиться за адресою Львів, вулиця Стрийська, 109. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з рішенням суду, мова йде про частину ділянки, яку в 2011 році Львівська міськрада віддала в оренду на десять років ТОВ “С.ІД.”. Загальна площа ділянки, переданої в оренду, 1,9606 га, зокрема, під забудовою – 0,1034 га, під твердим покриттям – 1,6475 га, під озелененням – 0,2097 га. Ця земля була призначена для обслуговування автовокзалу. Вартість оренди — 227,8 тис. грн в рік.

Через рік, у 2012 році, ТОВ “С.ІД.” здало в оренду ТОВ “Галавтомаркет” нежитлове приміщення 25-АВ/13. Відповідно до договору “Галавтомаркет” отримало у тимчасове платне користування територію площею 900 кв. м, яка являє собою частину території автовокзалу на вул. Стрийська, 109. Територія використовується для розміщення платної автостоянки автомобілів.

У 2013 році інспектор Управління з контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства у Львівській області склав акт, оскільки встановив, що згаданий вище договір оренди нежитлового приміщення 25-АВ/13 не відповідає вимогам чинного земельного законодавства. Зокрема, назва договору звучить про оренду нежитлового приміщення, а предметом договору фактично є земельна ділянка. Також договір не пройшов державної реєстрації.

За результатами перевірки інспекція винесла припис сторонам договору укласти новий договір – суборенди земельної ділянки, як це передбачено законодавством, до 1 червня 2013 року. Вони припис не виконали.

Суддя припинив провадження у справі в частині позовної вимоги прокуратури про визнання договору оренди недійсним, тому що оспорюваний договір не пройшов відповідної державної реєстрації, а тому і так є неукладеним. Утім задовольнив позовні вимоги прокурора про звільнення земельної ділянки, тому що “Галавтомаркет” займає землю без відповідної правової підстави.

Згідно з ЄДР, основним власником ТОВ “С.ІД.” є Ігор Дума, екс-начальник Територіального управління Головавтотрансінспекції у Львівській області.