Компанія, яка будувала торговий центр «Леополіс», оголошена банкрутом

28 Січня 2014

Господарський суд Львівської області  визнав банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру ТОВ «Хазиедароглу Озкан Іншаат Лімітед Ширкеті Україна». Ця компанія, яка належить Сулейману Хазінедароглу Юміту, 2 жовтня 2007 року розпочала будівництво торгово-розважального центру «Леополіс» на вул. Кульпарківський. Тоді замовником будівництва виступала ТОВ «Торгова компанія «Інтермаркет». Вартість будівництва, згідно угоди, повинна була становити 526,4 млн грн. Через кризу 2008 року будівництво було призупинено. А турецька компанія через суд вибивала заборгованість за виконані роботи.

Будівництво ТРЦ “Леополіс” відновилось лише влітку 2013 року. Згідно з паспортом будівництва, замовником будівництва виступає  ТОВ «Фенікс –Капітал», власником якого є британська компанія  «GLOBCON LIMITED», яка пов’язана з тим самим Сулейманом Хазінедароглу Юмітом. Він також є одноосібним засновником генерального підрядника ТОВ «УСХ БУД».  Обидві компанії зареєстровані за однією адресою – Наукова, 7Б.

З моменту відновлення робіт будівництво вже стало фігурантом двох скандалів. У червні Державна архітектурно-будівельна інспекція Львова заявила, що на об’єкті незавершеного будівництва «… були виявлені ознаки аварійності конструкцій споруди: значні тріщини та деформації несучих конструкцій, підтоплення фундаментів частини споруди”. Крім того ДАБК стверджувала, що контроль за виконанням робіт ведеться тільки “на папері”. На об’єкті було замінено генерального підрядника без попередження регулюючих органів.

Вже в грудні минулого року будівництво на Кульпарківській стало об’єктом розслідування програми «Правокація». Як з’ясували журналісти, будівництво охороняли спецпризначенці з «Беркуту», що не є заборонено законом, але домовитись про таку охорону є надзвичайно складно.  У «Беркуті» не афішують таку свою діяльність.