“Галичфарм” у суді відвоював свій патент на лікувальний сироп

30 Грудня 2013

Господарський суд міста Києва відмовив ТОВ “Тернофарм” у перегляді рішення суду за позовом товариства до АТВТ “Галичфарм” щодо визнання недійним патенту на лікувальний сироп, оскільки нововиявлені обставини такими не виявилися. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Судовий спір розпочався ще минулого року. “Галичфарм” є власником деклараційного патенту України № 15932 на корисну модель “Лікувальний бронхолітичний засіб “Сироп Алтейка”, який був зареєстрований ще у липні 2006 році. Завод продає лікарський засіб “Алтейка сироп”, на який також видано реєстраційне посвідчення. Причиною виникнення спору стало те, що на думку “Галичфарму”, порушено їх право інтелектуальної власності.

Зокрема, також у 2006 році (у листопаді) лікарський засіб сироп “Алтейка” було зареєстровано ВАТ “Тернопільська фармацевтична фабрика”. Керівництву “Галичфарм” стало відомо, що у зв’язку з закінченням терміну дії реєстраційного посвідчення “Тернофарм” подало заяву на проведення державної перереєстрації лікарського засобу “Алтейка” із застосуванням всіх пунктів формули корисної моделі за патентом № 15932. Але під час розгляду справи “Галичфарм” звернувся до суду із заявою по відмову від позову.

Натомість “Тернофарм” звернувся до суду із позовом, аби патент № 15932 визнали недійсним, оскільки формула не є новою та такою, що не відрізняється від інших сиропів алейного кореня з вмістом цукру.

Суд призначив експертизу, яка встановила, що у матеріалах господарської справи не виявлено відомостей, які свідчать, що корисна модель “Лікувальний бронхолітичний засіб “Сироп Алтейка”, що охороняється патентом № 15932, не відповідає умовам патентноздатності за критерієм “новизна” на дату подачі заявки 8 лютого 2006 року. А відтак вирішив, що позовні вимоги “Тернофарму” про визнання патенту недійсним є не обґрунтованими, а тому не підлягають задоволенню

Утім у листопаді цього року “Тернофарм” звернувся до суду із заявою про перегляд даного рішення суду за нововиявленими обставинами, зокрема щодо різниці у вмісті цукру, які вказані в патенті “Галичфарму” та реальним вмістом цукру у сиропі “Алтейка”. Однак ще під час розгляду справи, 23 березня 2013 року, “Галичфарм” подавав суду клопотання про наявність у патенті № 15932 помилки щодо вмісту цукру. Цю помилку виправили. А відтак підстав для перегляду рішення немає.