Крутий спуск аквапарку

Лише двом своїм найбільшим кредиторам львівській аквапарк «Пляж» заборгував понад 127 мільйонів гривень.
11 Листопада 2013

akva dem colЛише двом своїм найбільшим кредиторам львівській аквапарк «Пляж» заборгував понад 127 млн грн. Повернути ці гроші практично нереально – як з’ясувало розслідування «Н.Г. Львів»,   аквапарк працює собі у збиток, а загальна вартість будівлі разом з усім обладнанням становить менше 60 млн грн.

Про фінансові проблеми ПАТ «Комплекс водних видів спорту» (КВВС), яке є власником єдиного у Львові і найбільшого в Україні аквапарку «Пляж», стало відомо з постанови Львівського апеляційного господарського суду від 24 жовтня 2013 року.

У тексті постанови йдеться про те, що «Кредобанк» вимагає стягнути з КВВС борг у розмірі 101 млн 208 тис. грн.  Понад 26 млн грн з цієї суми складають відсотки і пеня.

КВВС звернувся до «Кредобанку» за позикою 2006 році. Сума позики на добудову і реконструкцію, зведеної ще у 1985 році будівлі, склала 75 млн грн під 11% річних. Погасити кредит КВВС мав до 30 червня 2013 року, однак не зробив цього – в результаті загальна сума боргу з відсотками перевищила 100 млн грн.

Перше провадження у справі про повернення «Кредобанку» боргу у понад 100 млн грн було порушено Господарським судом Львівської області 15 серпня 2013 року, однак розгляд справи призупинили, бо КВВС подав зустрічний позов до «Кредобанку» про спонукання до внесення змін до кредитного договору. Цей позов Господарський суд повернув без розгляду через несплату судового збору. З подальшого розвитку судових засідань випливає, що судовий збір КВВС не сплатив через «складне матеріальне становище», але при цьому не надав достатніх доказів того, що становище насправді складне.

 У тексті постанови Господарського суду Львівської області від 24 жовтня зазначено, що слухання справи про примусове повернення 100 млн грн. буде поновлена, однак конкретна дата засідання ще не визначена.

Окрім, кредиту у 75 млн грн від «Кредобанку», компанія 18 вересня 2007 року взяла позику у банку «Форум» – 20,185 млн грн під 16% річних.  Погасити цей кредит, згідно з угодою, мали весною 2011 року, однак не погасили, а сума заборгованості зросла до 26 млн грн Тепер «Форум» теж судиться з КВВС – наразі намагається забрати приміщення магазину в центрі Львова, що є в заставі як забезпечення кредиту. Суд першої інстанції уже прийняв рішення на користь банку. Приміщення належить голові правління ПАТ «Комплекс видів спорту» Олегу Верлінському. 40% власності КВВС офіційно належить доньці Верлінського Анастасії.

Загалом діяльність аквапарку «Пляж», який прийняв перших відвідувачів у серпні 2008 року супроводжується значною кількістю судових позовів. У Єдиному держреєстрі судових рішень нам вдалося знайти близько десятка позовів різних фірм-підрядників, які вимагали стягнути з КВВС  від кількох десятків до кількох сотень тисяч гривень за надані послуги чи товари.

Як вдалося з’ясувати, фінансове становище КВВС, який володіє лише аквапарком «Пляж», і справді важке.

Загальні затрати на функціонування аквапарку у 2012 році (зарплати, податки, електроенергія та все інше) склали майже 12,8 млн грн. Натомість загальна виручка підприємства за надані послуги становить трохи більше близько 11,2 млн грн. Тобто за підсумками минулого року аквапарк «Пляж» працює у «мінус» –  річний збиток перевищив 1,5 млн грн.

Окрім прямих збитків від діяльності, згідно з фінансовим звітом КВВС  (ЛІНК) за 2012 рік, зобов’язання компанії лише двома кредитами – від «Кредобанку» і «Форуму» – сягнули 125,7 млн грн. З цієї суми відсотки складають понад 30 млн грн, що дозволяє припустити, що КВВС не сплачував їх протягом тривалого часу.

У «Кредобанку» та банку «Форум» відмовились коментувати перспективи своїх позовів до КВВС,  посилаючись на банківську таємницю.

Основні засоби аквапарку (тобто приміщення, обладнання і все інше, завдяки чому і провадиться господарська діяльність) станом на кінець 2012 року оцінені 59,1 млн грн. Таким чином, кредитні зобов’язання КВВС більш, ніж вдвічі перевищують оціночну вартість усього комплексу. При цьому вартість основних засобів щомісяця знижується за рахунок зносу, а загальна сума боргу – зростає через відсотки і банківську пеню.

Згідно з інформацією державного агентства SMIDA, станом на кінець 2012 року офіційними власниками акцій ПАТ «Комплекс водних видів спорту» є  Верлінська Анастасія Олегівна (40%) та Любомудров Сергiй Станіславович (60%)  Головою наглядової ради акціонерного товариства є депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андріан Гутник. Саме з  його ім’ям, насамперед, асоціюється діяльність аквапарку. Журналістам Forbes, зокрема, він представлявся саме як власник цього спортивно-розважального закладу.

Втім, тепер Гутник каже, що працює головою наглядової ради КВВС на громадських засадах і не має права підписувати документи аквапарку.

«Є інша особа – голова правління, який має право підпису. Я навіть не маю права підпису. Ніякі банківські операції не проводить голова наглядової ради, це робить голова правління», – заявив Гутник.

Підозри у тому, КВВС заробляє не стільки на послугах аквапарку, як на неповерненні кредитів, уже лунали у ЗМІ, зокрема у телепрограмі «Політтеатр» на Першому національному.  Коментуючи ці звинувачення “Гал-Інфо”  Андріан Гутник підтвердив, що будівля аквапарку перебуває у банківській заставі, однак заперечив, що кредит не виплачується: «Ми взяли кредит у банку на реконструкцію, і нині він виплачується. Про жодне неповернення не йдеться».

При цьому Гутник промовчав, що кінцевий термін погашення обох кредитів уже сплив, а банки звернулися до суду.

Ми двічі протягом тижня давали можливість Андріану Гутнику прокоментувати факти, викладені у цій статті, однак так і не дочекався коментарів по суті – окрім загальних заяв про брехливість і перекручування інформації журналістами.

Андріан Гутник, нагадаємо, є одним із найвпливовіших депутатів Львівської міськради від ВО «Свобода», якого вважають одним із основних фінансових спонсорів цієї партії.

Наталя Онисько, вперше опубліковано на ZAXID.NET