Суд зобов’язав “Онур” і “Львівавтодор” власним коштом відновити зруйновану площу перед львівським цирком

16 Жовтня 2013
цирк

Площа під час ремонту Городоцької (фото vgolos.com.ua)

Фірма “Онур тааххут ташимаджилик ве тіджарет лімітед ширкеті” (далі “Онур”) та ЛКП “Львівавтодор” мають за власний рахунок відновити тверде покриття площі на земельній ділянці, яка знаходиться в постійному користуванні ДП “Львівський державний цирк” за адресою вул. Городоцька, 83 у Львові. Так 9 жовтня 2013 року вирішив Господарський суд Львівської області. 

Згідно з рішенням суду, у 2011 році у рамках співпраці Львова з Європейським банком здійснювалася капітальна реконструкція вулиці Городоцької “Онуром”. Замовником виступав “Львівавтодор”. Технічний нагляд за веденням будівельних робіт здійснювала французька компанія “Egis BCEOM International”.

За твердженням представників цирку, в ході виконання будівельних робіт без їх погодження через площу перед цирком перевозили будівельні вантажі великовантажними самоскидами, їздила спецтехніка, зберігали на площі будматеріали. Також там проводили земляні роботи з прокладання трубопроводів до споруд, які межують з територією цирку.

Дирекція цирку неодноразово письмово зверталася з проханням зупинити руйнування площі, однак реальних дій “Львівавтодору” і “Онуру” видно не було. До прикладу, “Львівавтодор” листом повідомив, що підприємство інформувало інженерів з технагляду компанії “Egis BCEOM International” про пошкодження площі навколо львівського цирку та зобов’язало інформувати підрядника (фірму “Онур”) про необхідність її відновлення після закінчення робіт з реконструкції вулиці Городоцької.

Суд вирішив, що в руйнуванні площі є вина як “Львівавтодору”, так і “Онуру”. Не було жодних дозвільних чи розпорядчих документів, які б надавали їм право використовувати площу цирку як будівельний майданчик. “Львівавтодор”, як замовник будівельних робіт, зобов’язане було визначити відповідний будмайданчик та не допустити самовільне зайняття, експлуатацію площі цирку і подальшу її руйнацію. Тому вони разом мають ліквідувати наслідки.