“Інтерпрес” може торгувати тютюновими виробами. Ухвалами цього не забороняли – Львівська міськрада

18 Вересня 2013

ВО “Свобода” заявила, що “усупереч ухвалі Львівської міської ради ТзОВ “Інтерпрес” здійснює продаж тютюнової продукції”. Утім у Львівській міськраді заявляють, що жодними ухвалами таких обмежень щодо “Інтерпресу” встановлено не було.

Як пояснив “Н.Г. Львів” начальник управління зовнішньо-економічних відносин та інвестицій ЛМР Сергій Кіраль, згідно із п. 3 ст. 24 ЗУ “Про здійснення місцевого самоврядування” “органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України…”.

Відтак тут потрібно керуватися двома законами: “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” та “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. У першому з них вказано, що забороняється реалізація тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, а також реалізація тютюнових виробів в упаковках, що містять менше ніж 20 сигарет або цигарок, чи поштучно. У другому вказано, що торгівля тютюновими виробами може здійснюватися лише за наявності ліцензії. Статтею 25 Господарського кодексу України органам місцевого самоврядування забороняється приймати акти або вчиняти дії, що визначають привілейоване становище суб’єктів господарювання тієї чи іншої форми власності, або ставлять у нерівне становище окремі категорії суб’єктів господарювання чи іншим способом порушують правила конкуренції, – каже Сергій Кіраль. – Відповідно для “Інтерпрес” не було встановлено окремих обмежень щодо торгівлі тютюновими виробами. Ні в ухвалах, ні в договорах такої вимоги немає”.

За підрахунками “Н.Г. Львів”, “Інтерпрес” має близько 60 кіосків по Львову.