Ділянку біля церкви Юра не мали права віддавати в оренду без аукціону

ТОВ “Розвиток нерухомості” викупив у Собору св. Юра будівлі за адресою вулиця Озаркевича, 4. Натомість депутати Львівської міськради виділили земельну ділянку товариству в оренду за адресою вулиця Озаркевича, 4а. Згідно з українським законодавством, якщо земля вільна від об’єктів нерухомості, то її дозволено передавати в оренду лише через аукціон. Про це пише Уляна Депутович у газеті “Ратуша”.

Як відомо, “Розвиток нерухомості” викупило у церкви приміщення котельні, гаражу та старої амбулаторії на Озаркевича, 4. Там планують будівництва житлового та офісного комплексу. Як повідомляли “Наші гроші. Львів”, у травні суд зобов’язав Львівську міську раду внести на розгляд чергової сесії питання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення ТОВ “Розвиток нерухомості” земельної ділянки площею 0,45 га на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові в оренду терміном на 10 років. Депутати проголосували позитивно, міський голова Львова Андрій ухвалу підписав. Натомість мешканці виступили проти будівництва.

Як повідомляє “Ратуша” з посиланням на адвоката мешканців Андрія Сеньківа, жодного об’єкта нерухомості на Озаркевича, 4а немає. БТІ та управління Держкомзему офіційно ствердило, що державна реєстрація права власності на будинок там не проводилась ніким.

У коментарі “Н.Г. Львів”, начальник відділу ринку землі ЛМР Олег Ковалишин, повідомив, що згідно ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об’єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах, тобто на земельних торгах.

Щоправда, існують виключення з правил. Наприклад, передача ділянок для створення озеленених територій загального користування і т.д. “Н.Г. Львів” не зайшли виключення у Земельному кодексі, яке б дозволило віддати ділянку на Озаркевича, 4а без аукціону. Окрім того, Андрій Сеньків стверджує, що на постанову суду щодо передачі ділянки в оренду було подано апеляцію, відтак вона не вступила в законну силу і не могла зобов’язати депутатів навіть розглядати це питання в порядку денному.

До фірми «Розвиток нерухомості» причетний колишній львів’янин, а сьогодні депутат Верховної ради від Партії Регіонів Володимир Зубик. Він відомий, насамперед, завдяки ряду афер на ринку нафтопродуктів – з ним пов’язують підприємство «Лівела», яке було імпортером палива, а потім просто розчинилось в повітрі, не сплативши до бюджету понад три мільярди гривень податків. Депутат також не надто приховує причетність до фірми «Інтергал-Буд», співзасновником якої є ТОВ “Компанія з управління активами «Крістал ессет менеджмент». Власник цієї компанії Кулаков Валерій Едуардович. Він також був довіреною особою кандидата в народні депутати Володимира Зубика на останніх виборах.

У свою чергу саме «Крістал ессет менеджмент» заснував ТОВ «Розвиток нерухомості». Другою засновницею підприємства є Бобко Катерина Петрівна. Вона не є людиною публічною, але в бізнесі дуже активна. Катерина Бобко є співвласницею цілого ряду компанії. Серед них ТОВ «Лотус-Інвест» та ТОВ «Круаель». В обох цих компаніях співвласницею також є Петрук Ольга Євгенівна – рідна сестра Олени Євгенівни Зубик, дружини депутата Зубика.