Чернівецькі освітяни повторно замовили маски з порушенням тендерного законодавства у місцевої підприємиці

26 Жовтня 2020

Управління освіти Чернівецької міської ради 22 жовтня уклало договір із приватною підприємицею Майєю Зазубек із порушенням законодавства.

За договором замовили 9,6 тис. багаторазових медичних масок, ціна однієї дорівнює 15 грн. Раніше управління освіти вже проводило аналогічну закупівлю, а постачальником також була Майя Зазубек.

Тоді «Наші гроші. Львів» зазначали, що товар замовили за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемії COVID-19. Така процедура передбачає закупівлі за прямими договорами, без проведення конкурсу. Проте багаторазові маски відсутні у переліку відповідної постанови Кабміну.

«Постановою Кабінету Міністрів України визначено виключний перелік товарів і послуг, які можна закуповувати за спрощеною процедурою без проведення тендерних закупівель», − пояснював фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько.

Оскільки сума закупівлі перевищує 50 тис. грн, то управління освіти мало б оголосити конкурентну допорогову закупівлю. У ній може взяти участь не лише один учасник, а така процедура триває до 14 днів.

Микола Проданюк, який є контактною особою замовника, пояснив, що попередню закупівлю скасували, а зараз в управлінні існує нагальна потреба в масках. Крім того, у зв’язку з місцевими виборами, які будуть відбуватись 25 жовтня, потрібно забезпечити членів ЦВК засобами індивідуального захисту.

Також Микола Проданюк не вважає, що нову закупівлю провели з порушеннями, оскільки в постанові Кабміну, згідно з його трактуванням, зазначені різні види масок. Однак аналітик «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов пояснює, що за постановою можна купувати лише хірургічні і повнолицьові маски, а тому товар, який закупило управління освіти, знову придбаний з порушенням.

Майя Зазубек зареєстрована в Сторожинецькому районі Чернівецької області. Основною діяльністю підприємиці є торгівля в неспеціалізованих магазинах. Окрім замовлення від управління освіти, Зазубек підписала ще дві угоди з Магальською сільрадою на 50 тис. грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.