Дві дорожні компанії покарали за змови штрафом на 544 тис. грн

26 Червня 2020

Фото: ЛОДА

Західне міжобласне тервідділення Антимонопольного комітету України 24 червня оприлюднило рішення, яким оштрафував мале приватне підприємство «Нара» і ТОВ «ШРБУ-88» за змову на чотирьох тендерах з ремонту доріг у Львівській області. Сумарно вони мають сплатити 544 тис. грн штрафу, тобто по 272 тис. грн кожна фірма.

Як раніше зазначали «Наші гроші. Львів», ознаки змови виявили експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» ще у липні 2019 року.

Їм вдалось з’ясувати, що учасники подали на торги однакові довідки, завантажені в однаковому порядку. Крім того, у документах обидві компанії зазначили одного і того ж працівника – Петра Демчука. Також фірма «ШРБУ №88» та «Нара» надають одна одній в оренду будівельну техніку.

Засновником компанії «Нара» є Самвел Аветісян, який зараз є і директором фірми. Однак у 2019 році керівником фірми був Руберт Грігорян. Останній одружений з колишньою власницею «ШРБУ №88» – Нарою Аветісян. Зараз «ШРБУ №88» переписали на Гагіка Казаряна.

Антимонопольний комітет підвердив усі вищезгадані докази пов’язаності, а також знайшов ще кількох спільних працівників: Самвела Аветісяна та Наталію Ковальчук. Також обидві фірми обслуговувались у одному відділенні банку та нотаріуса.

Документи, які подавали фірми, були ідентичні за оформленням, а також створені на одному програмному забезпеченні, зокрема, ліцензійному, право на користування яким є лише у МПП «Нара».

Варто зазначити, що АМКУ звернувся до одного з українських провайдерів, який надає можливість створювати електронні скриньки, на якому була зареєстрована корпоративна пошта «ШРБУ-88». Провайдер підтвердив, що компанії «ШРБУ-88» і МПП «Нара» надіслали одна одній кілька сотень листів із документами та інформацією.

Окрім штрафу рішення Антимонопольного комітету передбачає заборону брати участь у відкритих торгах впродовж 3 років.

З початку 2019 року мале приватне підприємство «Нара» отримало 87 держзамовлень на майже 600 млн грн, а ТОВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління №88» підписало 31 контракт на 12,3 млн грн.