Академія сухопутних військ віддала 3,6 млн грн підприємцеві, якого АМКУ «зловило» на спотворенні результатів торгів

28 Вересня 2017

У травні 2017 року Національна академія сухопутних військ ім. П.Сагайдачного уклала угоду на 3,6 млн грн про закупівлю сиру з приватним підприємцем Петром Боднарчуком. Як з’ясували експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» ця закупівля є неправомірною, оскільки, більш ніж за рік до проведення торгів, підприємець порушив закон «Про захист економічної конкуренції».

Згідно із Реєстром про зведені відомості рішення органів Антимонопольного комітету, ФОП Петро Боднарчук ще у листопаді 2015 року порушив законодавство і АМКУ визнало його таким, що спотворив результати торгів.  На підприємця було накладено штраф і протягом трьох років з ним заборонено укладати угоди на відкритих торгах.

«Центр громадського моніторингу та досліджень» скерував офіційне звернення до керівника Західного офісу Держаудитслужби з вимогою перевірити факти та обставини закупівлі. Експерти наголошують, що згідно з українським законодавством, тендерний комітет Академії був зобов’язаний відхилити пропозицію підприємця Петра Боднарчука.

Попри це, підряд на 3,6 млн грн був не єдиним, який Академія уклала з підприємцем. Лише у 2017 році тендерний комітет Академії уклав 4 угоди на 4,5 млн грн з Петром Боднарчуком. Крім того, його дружина приватний підприємець Мирослава Боднарчук, отримала від Академії 3,2 млн грн у 2017 році.

Як раніше повідомляли «НГ. Львів» у розслідуванні «Годувальники з одним телефоном», родина Боднарчуків входить у групу приватних підприємців, які вже кілька років ходять на одні й ті ж самі тендери Академії. Вони пов’язані спільним бізнесом, родинними зв’язками та однаковими номерами телефонів. Лише за один рік група розподіли між собою 57 млн грн на закупівлях продуктів від Академії.