Генерали піщаних родовищ

Хто видобуває пісок на Львівщині
11 Березня 2016

demotivatorium

«Наші гроші. Львів» з’ясували, хто безпосередньо є власниками компаній, що мають спецдозволи на видобуток піску у Львівській області. Виявилось, що серед них є лише одне державне підприємство – «Бродівське лісове господарство», решту покладів розробляють приватні підприємства.

За даними ДНВП «Геоінформ»,  всього в Україні обліковується 600 родовищ будівельних пісків, з них 276 перебувають у промисловій розробці. У Львівській області зосереджена найбільша, в порівнянні з іншими областями, кількість покладів піску – 47. Сьогодні 23 з них здані у промислове освоєння. Цікаво, що власниками 13 з 22 підприємств, що видобувають будівельні піски у області, близько товаришують з політиками, а також є нинішніми або колишніми депутатами.

Пісок від братів: Дубневичів, Козаків, Медведчуків

Народні депутати Богдан та Ярослав Дубневичі контролюють видобуток піску на трьох родовищах у Львівській області. Їх найвідоміше підприємство АПП «Львівське» розробляє Відниківське та Сихівське родовища у Пустомитівському районі. Поклади останнього багаті не лише піском, але й його різновидом – піском кварцовим. Дубневичам дозволено видобувати і те і інше.

Крім того, підприємство, яке безпосередньо не належить нардепам але є у орбіті їх впливу, видобуває пісок поблизу села Давидів, що під Львовом. Йдеться про ТОВ «Пптахофабрика «Давидівська», яке має спецдозвіл на видобування піску у Давидів-Ведмедівському родовищі до 2033 року. Територія родовища – 15,7 га.

Нагадаємо, офіційно «Птахофабрика «Давидівська» належить Галині та Романові Співакам – найближчим родичам Володимира Співака, давнього бізнеспартнера Дубневичів. Володимир Співак є директором та співзасновником ТОВ «Енергія-Консалтинг», яке через кіпрську офшорку «РВС Глобал інвест ЛТД» належить братам Дубневичам та контролює низку львівських ЗМІ.

***

Трохи далі від Львова, у Яворівському районі,  пісок видобуває фірма «Керамбуд», яка має дозвіл на розробку Великопільського родовища до 2034 року. Підприємство належить Богданові Козаку та Сергію Медведчуку. Останній – одіозний екс-голова ДПА у Львівській області та брат Віктора Медведчука. А Богдан Козак, є братом екс-керівника Львівської митниці не менш одіозного Тараса Козака.

Підприємство Козака-Медведчука також видобуває глину та суглинок на двох родовищах у Городоцькому районі – на Східній (16,5 га) та Західній ділянці площею (22,2 га). На останній видобутком займається дочірнє підприємство «Керамбуду» – фірма «Еней».

Пісок від депутатів: «Самопоміч», БПП, «Громадянська позиція»

Депутатка Кам’янка-Бузької районної ради Оксана Шваюк є співвласницею радехівського ТОВ «Західелітбуд», яке видобуває пісок на Хмільнівському та суглинок на Бебехівському родовищах (Радехівський район). Другою засновницею підприємства є Людмила Груца.

Раніше, з 2010 до 2015 року, Оксана Шваюк представляла у районній раді «Партію промисловців і підприємців України». Депутатом від цієї ж партії, до 2010 року, був і її чоловік Йосип Шваюк, який свого часу також був і власником «Західелітбуду».

***

Депутату Львівської обласної ради від БПП Романові Демчині належить ПП «Рома», яке до 2028 року має право на видобуток пісків для дорожнього будівництва на Староскварявському родовищі (Жовківський район).

ПП «Рома» відомо боротьбою зі Службою автомобільних доріг у Львівській області на початку минулого року, коли підприємство викинули з тендера на ремонт доріг, хоча його пропозиція була суттєво дешевшою від переможця. Роман Демчина також відзначився тим, що у Декларації за 2014 рік забув зізнатись фіскалам про внесок до статного фонду ПП «Рома» у 100 грн.

***

Депутат Яворівської районної ради Ігор Худоба, який разом із дружиною Катериною є власником ПАТ «Силікат», має дозвіл на видобуток пісків, придатних для виробництва силікатної цегли, у Яворівському районі.

Ігор Худоба – досвідчений політик. У жовтні 2015 втретє став депутатом районної ради. У минулому скликанні від був членом «Нашої України», цю ж партію представляв його син Богдан Худоба. Сьогодні обоє консолідовано влились у «Громадянську позицію».

Крім того, Ігор Худоба одноосібно володіє ПП «Віт», що спеціалізується на видобутку декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю. Це підприємство має дозвіл до 2032 року видобувати вапняк у Городоцькому районі на гірничому відводі площею 9,87 га.

Пісок від будівельників та рестораторів

ПАФ «Дністер» видобуває пісок на другому найбільшому за розмірами родовищі Львівської області – Миколаївському. Його гірничий відвід становить 102 га, а середній обсяг видобутку не так давно дорівнював 35 тис. м3/міс.

Підприємство  пов’язують з, колись однією з найбільших у Львові будівельною групою «Комфорт», що контролюється давніми друзями Василем Савенком та екс-депутатами ЛМР Володимиром Кадушкевичем і Тарасом Сосновським. Історія цієї дружби сягає 1995 року, коли вони започаткували першу спільну справу. Сьогодні серед співзасновників ПАФ «Дністер» є їхні найближчі родичі та друзі. Наприклад, син Кадушкевича Тарас, дружина Сосновського – Романна та сам Василь Савенко. Свої частки також мають Богдан Савка, Ірина Верещинська, Наталія Давидяк та Ольга Шульц.

У 2010 Львівське відділення АМКУ спіймало фірму на продажі піску за завищеними цінами і оштрафувало на 8 тис. грн.

***

Пісок у Пустомитівському районі на Хороснівському родовищі добуває ТОВ «Н.П.Б.». Компанія належить подружжю Назаркевичів. Ігор Назаркевич – екс-депутат Пустомитівської райради, відомий як власник готельно-відпочинкового комплексу «Панська гора» та львівського ресторану «Атляс», що нині офіційно належить його синові Юрію. Крім того, під прямим чи опосередкованим контролем Ігоря Назаркевича є ще низка підприємств. Зокрема, дружині Назаркевича та колишньому депутату Львівської облради Петрові Соболю належить будівельна фірма «Солонкаінвестбуд». Співвласницею ще однієї будівельної фірми, «Інко ЛТД», є і донька Назаркевича Вікторія Хавка. Це підприємство займалось реконструкцією будинку на проспекті Шевченка,27, де на сьогодні 4-зірковий готель «Атлас Делюкс» та кав’ярня «Шкоцька». Крім того в активах родини є фермерське господарство «Галич Еко».

Пісок від екс-депутатів та екс-чиновників

У травні цього року спливає термін дії спецдозволу на видобуток піску, гравію та галечнику у Стрийському районі для ТОВ «Стрийський ГДСЗ». Кінцевими власниками товариства є екс-депутати Стрийської та Городоцької районних рад Роман Гладій і Омелян Дунас.

Родина Дунасів добре знана в Городку. Їх навіть називають «місцевою владною династією». Адже родичка Омеляна Дунаса Оксана свого часу очолювала Городоцьку РДА, а брат Михайло був депутатом, а також працював у податковій інспекції району. На сьогодні родина активно займається бізнесом – має частки у низці підприємств, серед яких інжинірингові, сільськогосподарські компанії, а також підприємства з будівництва доріг і автострад і навіть розведення буйволів. У владній вертикалі залишився лише син Омеляна Дунаса Тарас, який є першим заступником начальника одного з управлінь Генеральної прокуратури України.

Роман Гладій є власником ТОВ «Асфаріс», що спеціалізується на виробництві сухих будівельних сумішей. Крім того, разом з родиною Дунасів він володіє часткою санаторію «Карпатські зорі» у селі Модричі (Дрогобицький район).

***

Дружина екс-депутата Львівської обласної ради від «Пори» Віктора Доскіча, Ірина Доскіч також володіє спецдозволом на видобутком піску. Її приватне підприємство «Вибранівка» має право працювати на двох ділянка Південно-Вибранівського родовища (Жидачівський район). Дозвіл діє до 2027 року. Цікаво, що його дію вже двічі призупиняли через порушення умов користування надрами. Востаннє, з листопада 2012 по жовтень 2013.

Ірина Доскіч також є власницею санаторію «Східницькі Карпати», заснованого громадською організацією інвалідів «Прометей» у 2008 році. А її чоловік є головою Федерації кінного спорту Львівщини.

***

На родовищі «Кобилецьке» (Золочівський район) пісок видобуває спільне українсько-американське підприємство ТОВ «Кисень-компанія». Її ділять Анатолій Лабаз, Валерій Мокрий, Ярослав Юхима, Лілія Болюбаш, Софія та Ольга Босак. Останні прописані за однією адресою з керівником компанії Володимиром Босаком, який з 2006 по 2010 роки був депутатом Золочівської районної ради. Власником фірми з американської сторони виступає компанія ГЕОТЕХ L.L.C. (штат Юта).

***

ПАФ «Винниківська» курує видобуток піску з покладів невеликого родовища «Винничківське», що на південно-західній околиці села Виннички. Фірма належить депутату від «Нашої України» Пустомитівської райради минулого скликання Петрові Удуду, менеджментом на підприємстві займається його син Павло.

На місцевих виборах 2015 року обоє намагалися пробитися в депутати: Петро Удуд  планував оновитись у Пустомитівській райраді від БПП, а Удуд-молодший під «покривалом» Самопомочі висувався до Винниківської міської ради. Вдвох Удуди володіють будівельним ТОВ «Західпостачсервіс» та мають частки у ТОВ «Нектар».

***

Дочірнє підприємство «Західбудсервіс» ВАТ «Яворівбуд» освоює родовище розміром 1,7 га у Яворівському районі до 2021 року. Кінцевими власниками «дочки» через ТОВ «Яворівбуд» є екс-депутат Яворівської райради Григорій Мартиник та його син Андрій.

У Яворові Григорій Мартиник відомий як «той, хто вибив 31 квартиру для пільговиків в Кабміну». При цьому часто не зауважують, що власником куплених у 2009 році квартир для пільговиків на вул. Мазепи, 15 у Яворові, було ДП «Західбудсервіс». Таким чином, допомога пільговикам принесла фірмі Мартиника 7,67 млн грн прибутку.

Григорій Мартиник досить активно бере участь в державних закупівлях. ДП «Західбудсервіс», наприклад, займалось технічною рекультивацією ділянок Немирівського рудника підземної виплавки сірки за 920,6 тис. грн. Ця ж фірма виступала підрядником у роботах з капітального ремонту народного дому у Яворові вартістю 2,99 млн грн.

Список всіх компаній, що мають спецдозволи на видобуток піску:

№ п/пНазва підприємстваВласник/КерівникК-сть дозволівНазва об’єкту облікуПлоща об’єкта, гаТермін дії дозволу
1ДП “БРОДІВСЬКЕ ЛІСОВЕ

ГОСПОДАРСТВО”

Керівник:

Ониськів Орест Ярославович

1Родовище – Дітківське3,1022.10.2008

22.10.2028

2ТОВ “СТРИЙСЬКИЙ ГРАВІЙНИЙ

ДРОБИЛЬНО-СОРТУВАЛЬНИЙ

ЗАВОД”

Львівське обласне виробниче господарське об’єднання по будівництву сільських доріг та благоустрою “ОБЛАГРОШЛЯХБУД”

 

Кінцеві власники:

1. Гладій Роман Федорович

2. Дунас Омелян Михайлович

 

Керівник:

Торос Василь Тимофійович

1Родовище – Піщано-Ходовицьке

(Частини ділянки Лівобережної та Правобережної)

14,30

4,36

25.12.2008

31.05.2016

3ТОВ “ЗАХІДЕЛІТБУД”1. Груца Людмила Віталіївна

2. Шваюк Оксана Романівна

 

Керівник:

Шваюк Оксана Романівна

1Родовище – Хмільнівське4,8214.12.2006

03.11.2033

4ПАФ “ДНІСТЕР”1. Савка Богдан Петрович (генеральний директор)

2. Верещинська Ірина Богданівна

3. Давидяк Наталія Богданівна

4. Кадушкевич Тарас Володимирович

5. Савенко Василь Петрович

6. Сосновська Романна Євгенівна

7. Шульц Ольга Богданівна

 

Керівник:

Верещинський Мар’ян Богданович

1Родовище – Миколаївське102,0019.12.2003

19.12.2018

5ПАТ “КАР’ЄРОУПРАВЛІННЯ”1. Бурка Ярослав Васильович

2. Бурка Володимира Володимирівна

3. Горшков Сергій Опанасович

 

Керівник:

Бурка Ярослав Васильович

1Родовище – Ясинецьке,

(Ділянка Основна)

229,6027.12.2005

27.12.2017

6ТОВ “ТРИГАЛ”Цехмейструк Ігор Якович

 

Керівник:

Цехмейструк Ігор Якович

1Родовище – Ясинецьке,

(Ділянка Східна)

22,3027.12.2005

27.12.2015

7ТОВ “Н.П.Б”1. Назаркевич Ігор Миколайович

2. Назаркевич Галина Володимирівна


Кінцевий власник:

Назаркевич Ігор Миколайович
Керівник:

Назаркевич Ігор Миколайович

1Родовище – Хороснівське16,1029.07.2002

29.07.2032

8ПАТ “СИЛІКАТ”1. ПП “Ігра”

2. Худоба Ігор Іванович

3. ВАТ «Силікат»

 

Кінцевий власник:

Худоба Катерина Петрівна

 

Керівник:

Худоба Ігор Іванович

1Родовище – Лозинське 219,7029.06.1998

29.06.2018

9ТОВ “АГРОПРОМИСЛОВЕ

ПІДПРИЄМСТВО “ЛЬВІВСЬКЕ”

1. Дубневич Богдан Васильович (БПП)

2. Дубневич Ярослав Васильович (БПП)

 

Керівник:

Депас Юрій Петрович

2Родовище – Сихівське17,7018.04.2003

18.04.2033

Родовище – Відниківське14,3523.01.2007

23.01.2027

10ПП “РОМА”Демчина Роман Іванович

 

Керівник:

Демчина Роман Іванович

1Родовище – Старосква-рявське8,8011.09.2008

11.09.2028

11ТОВ СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО

УКРАЇНСЬКО-АМЕРИКАНСЬКЕ

“КИСЕНЬ-КОМПАНІЯ”

 

1. Босак Ольга Зіновіївна

2. Босак Софія Миколаївна

3. Лабаз Анатолій Зіновійович

4. Мокрий Валерій Петрович

5. Юхима Ярослав Стахович

6. Болюбаш Лілія Зіновіївна

7. Американська сторона – компанія ГЕОТЕХ L.L.C., Сполучені Штати Америки, штат Юта, Сьют 104, 47 Вест, 200 Саус, Солт Лейк, Т 84101

 

Керівник:

Босак Володимир Миколайович

1Родовище – Кобилецьке4,4022.10.2008

22.10.2022

12ТОВ ПТАХОФАБРИКА

“ДАВИДІВСЬКА”

 

1. Співак Галина Матвіївна

2. Співак Роман Володимирович

 

Керівник:

Доскіч Юрій Романович

1Родовище – Давидів-Ведмедівське15,7009.10.2003

09.10.2033

13СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ

ТОВ “ПРОЛІСОК”

1. Ярошевський Микола Миколайович

2. Іванонько Ганна Іванівна

3. Фітьо Віра Степанівна

 

Керівник:

Ярошевський Микола Миколайович

1Родовище – Східно-Глуховецьке

(Ділянки Східна і Західна)

10,9018.11.2008

18.11.2028

14ПАФ “ПРОМІНЬ”1. Говенчук Софія Миколаївна

 

В.о. керівника:

Говенчук Василь Стахович

1Родовище – Західно-Глуховецьке3,3004.12.2006

04.12.2022

15ПП “ВОЛТАН”1. Радович Володимир Степанович

2. Дрозда Степан Броніславович

 

Керівник:

Радович Володимир Степанович

1Родовище – Пісківське

(Ділянки №1, №2)

7,30

2,90

4,40

12.03.2013

12.03.2033

16ПАФ “ВИННИКІВСЬКА”Удуд Петро Іванович

 

Керівник:

Удут Павло Петрович

1Родовище – Винничківське3,5129.12.2004

14.11.2029

17ДП “ЗАХІДБУДСЕРВІС” ВАТ “ЯВОРІВБУД”1. ТОВ “Яворівбуд”

2. Мартиник Андрій Григорович

3. Мартиник Григорій Михайлович

 

Керівник:

Мартиник Григорій Михайлович

1Родовище – Старицьке “Лісове” 21,7009.08.2006

09.08.2021

18ТОВ “КЕРАМБУД”ТОВ  “ЕКСПОНЕНТ”

 

Кінцеві власники:

1. Козак Богдан Романович

2. Медведчук Сергій Володимирович

 

Керівник:

Полянський Андрій Юрійович

1Родовище – Великопільське  (Страдчівське)

(Ділянка Північна)

27,7029.07.2004

17.07.2034

19ТОВ “СТАРИЦЯ”1. Мале підприємство “Будсервіс”

2. Струцький Сергій Сергійович

3. Сільськогосподарське ТОВ “ЗОЛОТИЙ КОЛОС”

4. Юрчик Іван Іванович

 

Кінцеві власники:

1. Струцький Сергій Сергійович

2. Юрчик Іван Іванович

 

Керівник:

Струцький Сергій Сергійович

1Родовище – Зарічнянське

Видобуває піщано-гравійну суміш, пісок

(Ділянка Південна, Східна частина)

Відсутні дані14.12.2006

14.12.2026

20ПП “ВИБРАНІВКА”Доскіч Ірина Павлівна

 

Керівник:

Верста Тарас Романович

1Родовище – Південно-Вибранівське

(Ділянки Північно-Західна, Південно-Східна)

21,80

4,40

22.02.2007

22.02.2027

21ТОВ “ГІРПРОМ”1. Блонський Михайло Михайлович

2. ПП «Українська карбонова консалтингова агенція»

Кінцеві власники:

Блонський Михайло Михайлович

Голубовська Леся Романівна

 

Керівник:

Блонський Михайло Михайлович

1Родовище – Купичвольське10,9006.12.2012

06.12.2032

22ПП “ПЕРЕМИШЛЯНИ

АВТОШЛЯХБУД”

Гац Михайло Богданович

 

Керівник:

Попіль Юрій Мирославович

1Родовище – Лагодівське 14,9707.02.2013

07.02.2033

Юлія Костюк