Сестра дружини депутата Якиміва отримала кафе на площі Ринок за 48 тис грн

13 Червня 2014

Депутат міської ради від «Фронту змін» Андрій Якимів розширює ресторанну діяльність виключно в приміщеннях,  збудованих не пізніше 17 століття. Як виявилось, літнє кафе «Італійський дворик»,  де кілька днів тому сталась пожежа, також належить до сфери його інтересів.

Директор історичного музею Богдан Чайковський розповів «Н.Г.Львів», що ресторанною діяльністю на території Львівського історичного музею, до якого входить й Італійський дворик, що розташований на пл. Ринок, 6, займається ТОВ «Галицька кнайпа».

Це підприємство вже фігурувало у скандалі пов’язаному з пам’ятками архітектури міста. Минулого року товариство відкрило ресторан у частині музею «Арсенал», який також є у відомстві історичного музею, і добудувало одну із веж для влаштування димоходу та вентиляційних шахт. Неоднозначну реакцію також викликала і поява самого ресторану в приміщенні музею. Тоді директор музею наголошував, що окрім щомісячної оренди у сумі 20 тис грн, підприємці обіцяють створити ще й інтерактивний музей зброї.

Ідею інтерактивного музею власне і просував Андрій Якимів, депутат міської ради та співзасновник благодійного фонду «Зміни майбутнього». При цьому він наголошував, що немає нічого спільного до ресторану. Проте, як повідомляли “Н.Г.Львів”, співвласницею ресторану є рідна сестра його дружини Олена Романюк. Крім того, підприємство зареєстровано на вулиці Насипній, 1/5 у Львові. За цією ж адресою прописаний ще один депутат міськради від «Фронту змін» Ростислав Будинський.

Сам Андрій Якимів, вже давно перестав просувати ідею інтерактивного музею, натомість активно просуває ресторани «Арсенал» та «Il Castello» (літня тераса) – зареєстрував домени сайтів ресторанів, створив групу ресторану у соціальній мережі Facebook тощо.

Богдан Чайковській, запевнив «Н.Г.Львів», що інтерактивний музей вже не за горами. А поки його немає, співпраця з «Галицькою кнайпою» розширилась. Ще 29 серпня 2013 року музей підписав з підприємством «Договір про співпрацю», згідно з яким ресторатори мають право провадити діяльність у Італійському дворику і  не платити за оренду в центрі міста. Такі преференції коштували їм всього 48 тис. грн. Саме стільки музею не вистачало для ремонту подвір’я перед святкуванням 120-річчя музею минулого року.

ТОВ «Королівський двір» (співвласники: дружина міського голови Катерина Кіт-Садова та сестри Кушпет-Поліщук, власниці кафе «Купол»), яке досі управляло тут кафе, не змогло знайти ці кошти. «Галицька кнайпа» зробила за свій кошт ремонт і отримала нове приміщення для ресторану.

До речі, ріелтори наразі не пропонують вільних приміщень для кафе на площі Ринок. Проте поруч, на вул. Староєврейській, можна винайняти 86 кв. м за 40 тис. грн на місяць.

Богдан Чайковський переконаний, що це надзвичайно вигідна співпраця, адже в такий спосіб залучається більше відвідувачів до музею. «Людина попила каву і пішла на виставку», — каже він. Щоправда, спеціальних підрахунків в музеї не робили, але, як каже директор, «візуально стало більше людей». Тішить його також і зворотній процес – відвідувачі музею мають можливість комфортно  випити каву.

Чи задоволені співпрацею ресторатори, невідомо. Співвласниця та директор Олена Романюк, сестра депутата Якиміва, за словами працівників ресторану «Аресенал», на відпочинку. Відсутня і друга співвласниця Галина Панас.  Але Богдан Чайківський запевнив, що ремонт після пожежі буде зроблено саме за рахунок підприємців. З ким він це узгодив невідомо.