Новояворівська міськрада дозволила вирубати ліс за п’ятнадцять тисяч гривень хоча експерти нарахували втрат на триста

18 Вересня 2013

Господарський суд Львівської області відхилив позов Львівської міжрайонної прокуратурі з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері до приватного підприємства «Польтраст» про стягнення втрат лісового господарства на суму 277 тисяч 596 грн. Цю суму, за твердженням прокуратури, підприємство мало заплатити як компенсацію за вирубку лісу на ділянці, яку отримало в оренду на 49 років для будівництва готельно-розважального комплексу. Натомість міська рада Новоояворівська дала дозвіл на вирубку лише за 14 тисяч 926 грн плюс деревина для господарських цілей.

Відмову у позові суд виніс на підставі того, що компенсація втрат сплачується у разі зміни цільового призначення ділянки. В даному випадку такого не відбувалось – в довідці виконавчого комітету Новояворівської міської ради зазначено, що ділянка належала і належить до земель житлової та громадської забудови. І про жоден ліс там не йдеться. Лише в кадастровому плані вказано, що «ділянка площею 3 га вкрита лісами та належить до лісових земель». Від власності на ліс при в’їзді в Новояворівськ відмовились також і два місцевих лісництва. ДП “Рава-Руський лісгосп” та “Галсільліс” надали довідки, що дана ділянка їм не належить.

Цікаво, що під час розроблення проекту землеустрою на надання земельної ділянки в оренду, ПП «Польтраст» зверталось до Головного управління Держкомзему у Львівській області із проханням провести нарахування втрат лісогосподарського виробництва. В жовтні 2010 року Управління нарахувало компенсацію у розмірі 277 тисяч 596 грн. А в червні 2012 виконавчий комітет Новояворівської міської ради дав дозвіл на виробку лісу за 15 тисяч гривень. Зрештою, розрахунки Львівського держкомзему так і не надійшли Державного агентства земельних ресурсів України, про що останнє повідомило суд.

Засновником ПП «Польтраст» станом на кінець 2012 року зазначено Панахиду Степана Степановича, мешканця Новояворівська. Людина вкрай непублічна. Хоча на локальних сайтах його називають екс-кандидатом в мери міста від парії «Сільна Україна». Знайти будь-яких слідів його передвиборчої компанії і подальшої політичної чи бізнесової активності нам не вдалось.