Львів купив швидкі тести нового покоління для виявлення коронавірусу за 15 хвилин

25 Листопада 2020

Фото Роман Балук

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради 23 листопада підписало договір вартістю 2,4 млн грн на постачання швидких текстів для визначення коронавірусу.

У компанії «Медкосвісс» загалом замовили 400 упаковок тестів Panbio COVID-19 антиген по 6 тис. грн кожна. Враховуючи, що в одній упаковці є 25 тестів, то одне тестування обійдеться в 240 грн. Виробником тестів є компанія Abbott Rapid Diagnostics Germany GmbH, що входить до американського консорціуму Abbott.

При пошуку в Prozorro аналогічні тести раніше замовляли хіба в Маріуполі. Там на початку листопада міська лікарня швидкої медичної допомоги купила собі лише чотири пачки по 25 тестів, вартість одного тестування склало 256,5 грн.

На сайті компанії вказано, для тесту не потрібні інші додаткові інструменти, він швидкий та портативний, а тому його можна використовувати для масштабного тестування. Чутливість тесту – 91,4%, специфічність – 99,8%. На сайті UNICEF орієнтовною ціною упаковки цих тестів вказана ціна в 125 доларів (приблизно 3530 грн). В цю ціну не входить доставка тощо.

Як повідомила «Наші гроші. Львів» Марта Матюшко, заступниця начальника управління охорони здоров’я, тести були доставлені в міськраду ще минулого тижня. Від ПЛР-тестування вони відрізняються тим, що результат готовий за 15 хвилин.

«Зараз ми плануємо їх розподіл. Передбачається, що першими протестують сімейних лікарів та медсестер, вихователів дитячих садочків та вчителів у школах. Також частину тестів передамо у лікарні для тестування ургентних хворих, які потрапляють в лікарні без попереднього обстеження на коронавірус», – розповіла Марта Матюшко.

Власниками львівського ТОВ «Медкосвісс» є Богуслав Гнатовський (Польща), Олег Пришляк (Україна) і АТ «Медкосвісс» (Швейцарія). Гнатовський та Пришляк є власниками «Унілабу».

Медичні установи на Заході України в основному купують швидкі тести у ТОВ НВК «Фармаско», яке пропонує два види. Нещодавно їхні тести замовила, наприклад, Пустомитівська центральна районна лікарня на понад 330 тис. грн. Ціна за одне тестування складатиме 350 грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

Легеневий центр в Івано-Франківську купує респіратори по 190 гривень