Лікарня у Трускавці замовить дорогі респіратори невідомого виробника в нової постачальниці

20 Жовтня 2020

фото умовне

Трускавецька міська лікарня 15 жовтня підписала договір із приватною підприємицею Юлією Мандрійчук на закупівлю респіраторів за 144 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За договором придбають 2 тисячі респіраторів із класом захисту FFP3 та клапаном для дихання, однак не вказано модель та виробника засобів індивідуального захисту. «Наші гроші. Львів»  звернулись до лікарні, щоб з’ясувати модель та виробника респіраторів, однак не отримали відповіді впродовж дня.

Ціна респіраторів 72 грн за штуку. У медико-технічних вимогах закупівлі лікарня не зазначала посилання на конкретну марку. Однак, більшість респіраторів із такими технічними характеристиками на ринку та у закупівлях бюджетних установ коштують, щонайменше, удвічі дешевше.

Наприклад, респіратор моделі «Бук-3», Одеська міська клінічна лікарня №1 замовила по 36,8 грн за штуку, а Вознесенська багатопрофільна лікарня — по 37 грн. Надвірнянський центр первинної медичної допомоги придбав респіратори моделі «Мікрон» по 35 грн/шт.

На ринку роздрібні ціни на респіратори на даний час коливаються в межах 30-40 грн за одиницю, в залежності від виробника та онлайн-магазину.

Нам не вдалось уточнити модель респіраторів, які будуть постачати та чим зумовлена така їх вартість і в приватної підприємиці Юлією Мандрійчук. За номером, який вказаний як контактний у договорі, журналіст зв’язався з іншою невідомою особою. Чоловік підтвердив, що телефон належить Мандрійчук, однак зараз вона відсутня. В подальшому дзвінки ігнорував. За іншим номером телефону, підприємиця вислухала запитання і відразу перервала дзвінок й відключила телефон.

Юлія Мандрійчук зареєстрована приватною підприємицею з травня 2019 року, а її видами економічної діяльності є роздрібна торгівля, торгівля фармацевтичними товарами та надавання послуг перукарням. Участь у публічних закупівлях підприємиця почала брати нещодавно. Мандрійчук підписала 3 контракти на 206 тис. грн, усі з яких 15 жовтня із Трускавецькою лікарнею.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні. Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.