80 мільйонів проти коронавірусу в Чернівцях

Як на Буковині поділили гроші для боротьби з COVID-19
14 Липня 2020

З початком заражень коронавірусом в Україні Чернівецька область була одним із лідерів за кількістю хворих. Протягом березня-червня установи Чернівецької області здійснили закупівель на 80 млн грн для подолання інфекції. Це більше, ніж у сусідній Тернопільській області з 67 млн грн, однак набагато менше, ніж на Закарпатті – там витратять 137 млн грн.

«Наші гроші. Львів» підрахували, хто найбільше купував і хто в результаті отримає найбільше коштів, на що ж витрачали найбільше під час карантину. Рейтинг включає усі підписані договори, навіть ті, які пізніше розірвали або змінили.

***

Зауважимо, що аналітика базується лише на закупівлях, здійснених за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Частину потрібних товарів установи могли замовити через інші процедури: звичайний звіт про укладений договір чи будь-який вид конкурсної процедури.

Найбільшим замовником області виявилася чернівецька міська лікарня №1, визначена однією з госпітальних баз для прийому хворих на коронавірус. Найпоширенішим товаром протягом карантину було медичне обладнання: апарати ультразвукової діагностики, штучної вентиляції легень та системи лабораторного тестування. Водночас найбільше замовлень у Чернівецькій області отримала фармацевтична фірма «Центр-Буковина», постійний постачальник медикаментів для медзакладів.

Найбільші замовники 

У кінці березня уряд визначив десять лікарень першої хвилі для прийому хворих на коронавірус в Чернівецькій області. Це – чернівецька міська лікарня №1, чернівецькі обласні дитяча та клінічна лікарні, районні лікарні у Кельменці, Кіцмані, Новоселиці, Сокирянах, Сторожинці, Хотині та селищі міського типу Глибока. Протягом карантину до цього списку додалися ще три лікарні – чернівецькі міські клінічні лікарні №3 та №4 й Путильська центральна районна лікарня.

Саме п’ять лікарень з цього списку зробили найбільше замовлень для подолання коронавірусу, хоча в рейтинг також увійшов Буковинський клінічний онкологічний центр.

Перше місце у рейтингу найбільших замовник посідає чернівецька міська лікарня №1, яка почала приймати пацієнтів в кінці березня і спрямувала на медичні товари 16,7 млн грн, тобто 20% від загальної суми.

Наступним найбільшим замовником став Буковинський клінічний онкологічний центр – 7,3 млн грн. Цей заклад не призначений для лікування хворих на коронавірус, однак з кінця квітня він також почав проводити закупівлі за кодом «COVID-19». На велику суму замовлень онкологічного центру вплинули два договори, які редакція «Наші гроші. Львів» згадає в іншому підрозділі.

Третє місце у цьому переліку посідає чернівецька міська клінічна лікарня №3. Вона протягом карантину підписала договорів на 5,4 млн грн. Саме цей заклад почав приймати хворих на коронавірус 1 травня після того, як у чернівецьких міських лікарнях №1 та № 4 закінчилися місця.

З невеликим відривом четверте місце зайняла Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня – вона спрямувала на закупівлі 5 млн грн. До найбільших замовників також увійшла Новоселицька районна лікарня зі спрямованими 4,4 млн грн та Сторожинецька центральна районна лікарня з 4,2 млн грн.

Інші визначені для прийому хворих на коронавірус медичні заклади виділили менше коштів. Чернівецька обласна клінічна лікарня, чернівецька міська лікарня №4 та районні лікарні в селищі міського типу Глибока та Путилі спрямували від 2 до 2,9 млн грн. А районні лікарні в Кельменці та Сокирянах – від 1,4 до 1,5 млн грн відповідно.

А от Хотинська районна лікарня підписала договорів на 164 тис. грн протягом березня-червня, за даними Prozorro. Водночас головний бухгалтер лікарні Руслана Лакеєва зазначає: протягом карантину лікарня витратила значно більше коштів, оскільки купувала товари в основному за допомогою відкритих торгів та переговорної процедури. Наприклад, за скороченою переговорною процедурою медики придбали апарат штучної вентиляції легень вартістю 359 тис. грн.

«Нам доводиться проводити різні процедури закупівлі через те, що перелік ковідних медикаментів та устаткувань обмежений, туди не включені всі потрібні товари. Наприклад, зараз ми знову будемо проводити відкриті торги на закупівлю ліків для хворих на коронавірус», – розповідає Руслана Лакеєва.

Кіцманська центральна районна лікарня, яка також визначена для прийому хворих на коронавірус, спрямувала на ковідні закупівлі всього 786 тис. грн. Очільник лікарні Володимир Хромюк пояснює, що кошти витрачали відповідно до потреби. Також на цю суму вплинула допомога волонтерів та благодійників.

«Дуже багато нам допомагають волонтери, меценати, наші друзі – всі йдуть назустріч. Наприклад, з дорогих закупівель нам подарували апарат штучної вентиляції легень, рентген та портативний апарат ультразвукової діагностики», – розповідає Володимир Хромюк.

Найбільші замовлення

Найбільше коштів установи Чернівецької області спрямували на медичне обладнання – 33 млн грн або 41% від загальної суми. В основному лікарні замовляли апарати штучної вентиляції легень, системи для лабораторного тестування, кисневі концентратори та апарати ультразвукової діагностики.

Серед найдорожчого обладнання – апарат ультразвукової діагностики з набором датчиків вартістю 3,7 млн грн, який придбав Буковинський клінічний онкологічний центр. Це й ж заклад замовив вже згаданий відеобронхоскоп за 2,2 млн грн. Обидва обладнання медикам вже поставили.

Новоселицька районна лікарня замовила рентгенівську систему за 2,4 млн грн. Медики вже попередньо оплатили половину його вартості, сам товар поставлять до кінця липня. Також дороге обладнання – апарат ультразвукової діагностики з набором датчиків – за 1,8 млн грн замовила чернівецька міська клінічна лікарня №3.

Серед найбільших договорів також два апарати штучної вентиляції легень, замовлені чернівецькою міською дитячою клінічною лікарнею. Медики навіть зробили стовідсоткову передоплату 1,4 млн грн, однак договір довелося розірвати. Виробник не зміг відправити апарати в Україну, оскільки китайський уряд заборонив експортувати медичні товари без спеціальної національної сертифікації.

Це не єдине невдале замовлення апаратів штучної вентиляції легень в області – ще два договори довелося розірвати чернівецькій міській лікарні №1. Перший апарат мали б поставити до кінця квітня, однак спочатку договір продовжили до 2 липня через затримку виробництва, а за день цього кінцевої дати розірвали. Ще один апарат також не змогли поставити через велику кількість невиконаних замовлень та перевантаження суден.

Загалом зі всіх підписаних протягом досліджуваного періоду 966 договорів розірвали лише 12. У восьми випадах медики частково оплатили товар, а у чотирьох замовленнях не було жодної сплати. Три розірвані договори були на поставку вищезгаданих апаратів штучної вентиляції легень, решта замовлень були дрібними.

Водночас на медичні маски, респіратори, захисні костюми, рукавиці, засоби для інфузії, пробірки для забору мазків пішло 18 млн грн, тобто 22% від усієї суми. У цій категорії закупівель лікарні в основному підписували дрібні договори. Єдину велику партію захисних комбінезонів придбала чернівецька міська лікарня №1 – на 984 тис. грн.

Третє місце у рейтингу посідають медикаменти – на них спрямували 12,3 млн грн або 15% від всіх коштів. Тут також медичні заклади в основному укладали невеликі угоди. Винятком стала чернівецька міська лікарня №4, яка придбала ліків на 1,1 млн грн.

А за постачання кисню для тяжкохворих на коронавірус медичні заклади віддали 4,1 млн грн. Найбільший договір на 1,75 млн грн у цій категорії підписала чернівецька міська клінічна лікарня №1 з АТ «Львівський хімічний завод» в кінці квітня. Медики замовили 58,5 тисяч метрів кубічних кисню, якого, за їхніми підрахунками, вистачило б на два місяці. На сьогодні частину коштів лікарня вже виплатила постачальникові, однак повністю договір ще не виконаний.

Найбільші постачальники 

Найбільше замовлень у Чернівецькій області отримало ТОВ «Фармацевтична фірма «Центр-Буковина» – вона підписала договорів на 5 млн грн. Це місцеве підприємство, власником якого є Андрій Сипливий. Компанія має ряд аптек в Чернівцях і є постійним постачальником медикаментів для медичних закладів області не тільки під час пандемії коронавірусу.

Другим найбільшим постачальником виявилося київське ТОВ «Здраво», яке отримало замовлень на 3,9 млн грн. Кінцевим бенефіціаром компанії є Валерій Лось, який володіє цілою групою фармацевтичних фірм та підприємств з пошиття одягу. Саме компанія «Здраво» є основною в цій групі, вона просуває на ринку України медичні препарати та медичне обладнання, зазначає YouControl.

Протягом карантину в Чернівецькій області підприємство в основному пропонувало медикам дефібрилятори, повітряні компресори, електрокардіографи та апарати штучної вентиляції легень.

Компанія «Здраво» фігурує в кримінальному провадженні щодо завищення ціни на рентгенівську систему для Чернівецького обласного госпіталю ветеранів війни. За результатами перевірки Західного офісу Державної аудиторської служби в Чернівецькій області, ціна на обладнання з врахуванням всіх потрібних надбавок мала б становити 430 тис. грн, а не 2,8 млн грн, як продала компанія. Завищення ціни також підтвердила судово-економічна експертиза. Наразі провадження триває.

Наступне місце в рейтингу посідає ТОВ «Стеріл системз інжинірінг» завдяки одному договору на 3,7 млн грн з Буковинським клінічним онкологічним центром. Він придбав у фірми вже згаданий апарат для ультразвукової діагностики.

Компанія «Стеріл системз інжинірінг» прописала в Києві. Вона належить Андрію Дементієнкові, депутатові Давидівської сільської ради на Полтавщині. У своїй декларації за 2019 рік Дементієнко також вказує, що працював за сумісництвом монтажником у «Стеріл системз інжинірінг».

Іншими великим постачальниками протягом карантину були київські ТОВ «Екомед» з 3,1 млн грн та ТОВ «Протек солюшнз Україна» з АТ «Львівський хімічний завод», які отримали по 3,2 млн грн.

Власниками компанії «Екомед» є Валентин Мартинюк, Галина Мартинюк, Руслан Фоканов та Олег Бадунь. Протягом досліджуваного періоду фірма отримала лише три замовлення, найбільшим з яких був відеобронхоскоп для Буковинського клінічного онкологічного центру.

Підприємство «Протек солюшнз Україна» також спеціалізується на медичних обладнаннях. Свої 3,2 млн грн у Чернівецькій області вона отримала завдяки великими договорам на поставку двох систем ультразвукової діагностики. Фірма «Протек солюшнз Україна» належить швейцарській компанії «Протек-солюшнз Швейцарія», а кінцевим бенефіціаром є киянин Федір Кірпенко.

Фірму «Протек солюшнз Україна» підозрюють у продажі схожої системи ультразвукової діагностики Івано-Франківській обласній державній адміністрації за завищеною ціною. Слідчі вважають, що обладнання максимально мало б коштувати 3,3 млн грн, а не 3,5 млн грн, як запропонувала компанія.

Останній найбільший постачальник у Чернівецькій області  – «Львівський хімічний завод», основними акціонерами якого є Анатолій Бобришов та його дочка Крістіна Бобришова. Також Бобришов є головою Конгресу російських громад західних областей України і був головним фінансистом діяльності Російського культурного центру у Львові.

«Львівський хімічний завод» є основним постачальником кисню на Західній Україні, і це дозволяє йому продавати кисень за дуже різними цінами.Крім того, підприємство визнане тендерним змовником, хоча суд скасував це рішення Антимонопольного комітету.

Редакція «Наші гроші. Львів» звернулась за коментарями до компаній щодо відкритих кримінальних проваджень, однак на момент публікації не отримала відповіді.

Підготували за підтримки МФ Відродження