АМКУ відхилив скаргу корупціонера на дії тендерного комітету «Львіввугілля» та не дозволив укласти з ним угоду на 5 млн грн

17 Квітня 2018

Антимонопольний комітет України 16 квітня 2018 року не задовольнив скаргу приватного підприємця з Червонограду Михайла Тереха на рішення тендерного комітету ДП «Львіввугілля» про відхилення його пропозиції у торгах на транспортні послуги для державного підприємства на загальну суму майже 5 млн грн. Про це повідомила на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

«Скаржника було притягнуто до кримінальної відповідальності за одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення. Скаржник оскаржував рішення про своє відхилення, в задоволенні скарги відмовили», – написала Загребельська.

Раніше «НГ. Львів» повідомляли, що тендерний комітет ДП «Львіввугілля» у березні поточного року за результатами відкритих торгів визнав пропозицію підприємця Михайла Тереха найбільш економічно вигідною за сімома лотами. Очікувана сума угод склала б 4,48 млн грн. «НГ. Львів» 13 березня розповіли, що учасник, з яким планували підписали угоди, був засуджений. Підписання так і не відбулось, оскільки члени тендерного комітету теж з’ясували, що Михайло Терех притягувався до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення, а саме за ст. 369-2 ККУ «Зловживання впливом».

На цій підставі тендерний комітет відхилив пропозицію підприємця, але він оскаржив це рішення до АМКУ. Михайло Терех не приховував, що був засуджений за корупційний злочин і сплатив штраф, але скаргу мотивував тим, що його корупція не стосувалась публічних закупівель.

«Для відхилення пропозицій за цим пунктом замовнику необхідно встановити не просто вчинення фізичною особою корупційного правопорушення, а вчинення такого правопорушення САМЕ (виключно!) у сфері закупівель», – писав Терех у своїй скарзі.

Нагадаємо, що засуджено його було у листопаді 2014 року, коли він був заступником директора з постачання ВП «Шахта «Зарічна» ДП «Львіввугілля». Перебуваючи на цій посаді Терех пропонував директорові ТОВ ВП «ЗВЗ» свою допомогу у сприянні відвантаження з  «Львіввугілля» на «ЗВЗ» значної кількості вугілля з усіма необхідними документами. За це Терех просив 34 тис. грн. Угоду мали провести через батька засудженого, приватного підприємця Василя Тереха.

Антимонопольний комітет підтримав рішення тендерного комітету ДП «Львіввугілля» та вирішив, що наявність одного корупційного правопорушення є достатньою підставою для відхилення пропозиції, навіть якщо здійснено воно було не безпосередньо у сфері публічних закупівель.