Рік без тендерів

Новояворівська міськрада у 2017 році не провела жодної конкурсної закупівлі, роздавши гроші знайомим фірмам міського голови
11 Січня 2018

Міський голова Новояворівська Василь Муравель ладен «гризти землю зубами», аби тільки не проводити конкурсні закупівлі. Це не наш висновок, а цитата мера. Як виявилось, «гриз» він дуже успішно – протягом усього 2017 року в місті не провели жодної конкурсної закупівлі. Натомість роздавали замовлення в ручному режимі фірмам, що їх міський голова «знає особисто».

***

У річному плані закупівель на 2017 рік Новояворівська міська рада запланувала здійснити 89 закупівель. Жодна з них не відбулась конкурсним шляхом.

Наприклад, минулого року міська рада планувала відремонтувати частину центральних та бічних вулиць, реставрувати басейн і дах місцевого спортивно-оздоровчого комплексу «Старт». Усі ці потреби міста ще на початку 2017 року міськрада внесла у свій річний план закупівель. Очікувана вартість кожної закупівлі перевищувала 1,5 млн грн, відтак, мерія була зобов’язана обирати підрядників шляхом проведення відкритих торгів. За нашими підрахунками, таких торгів мало бути щонайменше вісім.

Однак, всупереч вимогам законодавства, у міськраді торги не проводили, а просто визначали компанії, які їм подобаються і уклали з ними прямі договори. На сайті публічних закупівель Prozorro інформація про ці закупівлі виглядала щонайменше дивно, але насправді незаконно.

У кожному випадку тендерний комітет вказував, що очікувана вартість закупівлі перевищувала поріг у 1,5 млн грн, однак самі договори підписували на суми менші за цю суму. На якому етапі відбувалось зменшення попереднього кошторису – невідомо.

Що більш, ми проаналізували, які компанії отримували такі замовлення і, виявилось, що частина з них навіть не могла б перемогти у відкритих торгах, оскільки має заборгованість зі сплати податків, що є частою і законною причиною відхилення пропозицій.

У коментарі «НГ. Львів» міський голова Новояворівська пояснив такі дії невдалим попереднім досвідом і тим, що воліє віддавати замовлення тим, кого знає особисто. Жодних суперечностей в своїй словах він не бачить, як і порушень законодавства.

«У 2016 році ми провели відкриті торги по садочку №7, тепер я ладен був би землю гризти зубами, але не мати більше таких відкритих торгів! – емоційно пояснив Василь Муравель, – Компанія, що перемогла ледь доробила робити. Вони ж перемогли на шести відкритих торгах від обладміністрації і жодного об’єкту недобудували! А в мене, слава Богу, на сьогоднішні всі роботи завершено. Усіх підприємців (з якими підписали прямі договори – ред.) я знаю особисто. І краще я віддам їм замовлення і знатиму, що вони це зроблять, ніж комусь чужому».

Без техніки, але з замовленнями

Чи не найбільше таких незаконних замовлень від Новояворівської міськради отримали дві компанії одного власника, – 27-річного львів’янина Юрія Михальчука. Це «ШБУ Косівець» та ПП «Будівельна компанія «Дортранс», які ремонтували міські вулиці.

На сайті ДФС вказано, що станом на кінець року «ШБУ Косівець» мав податковий борг. Згідно з даними YouControl, станом на 1 грудня 2017 року, він становив вже 185 тис. грн.  До сплати цього боргу будь-який замовник вправі взагалі не допустити підприємство до участі у відкритих торгах. При цьому підприємство-боржник у 2017 році отримало від Новояворівської міськради замовлень за прямими договорами на понад 3,6 млн грн.

Друга компанія, «Будівельна компанія «Дортранс», також має податкові борги поза 100 тис. грн. Фірма була створена 11 травня 2017 року, і її одразу спіткав небувалий успіх. Вже за два тижні після реєстрації міськрада підписала з нею договір, звісно, без конкурсу, на майже 1, 5 млн грн. Всього «Дортранс» підписав з Новояворівськом 9 договорів на 3,8 млн грн.

Договори Новояворівської міськради з цими компаніями на роботи, які мали замовляти на відкритих торгах

Капремонт ремонт дороги по вул. 50-ліття УПА, 3, 5ПП «ШБУ Косівець»1 462 633 грн
Реконструкція дороги на перехресті вулиць Т.Шевченка, С.Бандери, Р.Шухевича, 50-ліття УПАПП «ШБУ Косівець»1 358 604 грн
Капітальний ремонт дороги по вул. С.Бандери, 6, 18ПП «БК «Дортранс»1 487 494 грн
Капітальний ремонт дороги по вул. А.Шептицького, 1, 3ПП «БК «Дортранс»1 487 060 грн

 

Юрій Михальчук володіє ще трьома фірмами, які спеціалізуються на ремонті дорожніх шляхів та які зареєстровані протягом 2016-2017 років: ТОВ «Дрогобич шляхремонтбуд», ТОВ «Городбуд» та ТОВ «БП Люблінське».

Він, до речі, не приховує, що жодна із його компаній не має власної спецтехніки та необхідного складу кваліфікованих працівників. У коментарі він розповів, що усі роботи його фірми виконують за рахунок субпідрядних організацій.

Надійні депутати

Ще одне підприємство, НТП «Обрій», минулоріч підписало з Новояворівською міськрадою 5 прямих угод на суми дуже близькі до 1,5 млн грн. Причому у двох випадках очікувана вартість перевищувала 1,5 млн грн, тобто замовник мав проводити торги. «Обрій» належить колишньому місцевому депутатові, мешканцю Яворівщини Василю Федику. У 2010 році був обраний депутатом Яворівськой райради від «Фронту змін».

Договори Новояворівської міськради з ПП НТП «Обрій» на роботи, які мали б замовляти на відкритих торгах

Капремонт прибудинкової дороги по вул. Львівська, 7, 9, 11 (коригування)ПП НТП «Обрій»1 446 961 грн
Капремонт дороги в с. Когути від автотраси Львів-Краковець до церкви Христа СпасителяПП НТП «Обрій»1 433 189 грн

 

Ремонтувати басейн спортивно-оздоровчого комплексу «Старт» за майже 1,5 млн грн без конкурсу доручили ТОВ «Інженерно-виробничий центр», власниками якого є львів’янин Володимир Галинський та мешканець Новояворівська – Ярослав Шараневич. Останній також є депутатом Новояворівської міської ради («Громадянська позиція»).

Для цього ж спортивного комплексу без конкурсу у міськраді замовили ремонт даху, який виконуватиме ТОВ «Метрополіс». Фірма належить львів’янам Владиславу Крижанівському та Роману Мниху.

Капремонт (техпереоснащення) системи вентиляції плавального басейну комплексу «Старт»ТОВ «Інженерно-виробничий центр»1 471 036 грн
Капремонт даху фізкультурно-оздоровчого комплексу «Старт»ТОВ «Метрополіс»1 453 672 грн

 

Очікувана вартість цих двох закупівель становила 1,5 млн грн, однак рада не провела торги, а протиправно підписала прямі договори.

***

Тож виглядає на те, що коло особистих знайомств мера Новояворівська досить часто обмежується фірмами місцевих депутатів та новоствореними компаніями. Ймовірно, проблеми він в цьому не бачить, адже, цитуємо: «… в мене, слава Богу, на сьогоднішні всі роботи завершено».

Натомість, за словами експерта із закупівель, голови правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Мирослава Сімки, дії міської ради Новояворівська – це порушення законодавства.

«У статті 2 закону «Про публічні закупівлі» чітко зазначено, як очікувана вартість робіт становить 1,5 млн грн або вище, повинні проводитись відкриті торги. Якщо замовник не дотримується даної вимоги, то він порушує закон», – пояснив Сімка.

За його словами, визначальним у виборі підрядника має бути аж ніяк не особисте знайомство.

«Відкриті торги дають можливість конкурувати учасникам між собою, здешевлювати вартість цих робіт, а відтак і економити бюджетні кошти. Торги стимулюють ринкове середовище і показують підприємцям, що усі мають рівні шанси на отримання підряду», – каже експерт.

Він також наголосив, що якщо замовник не проводить відкриті торги, а обирає підпрядника в ручному режимі, то залишається багато питань щодо того, чи справді вартість робіт є ринковою чи просто «за домовленістю». Тобто такі дії несуть в собі велику корупційну складову.

Марічка Ляшук, спеціально для «Наші гроші. Львів»