Забув, не знав, не задекларував

Кожен третій депутат Львівської міськради збрехав у декларації про доходи
04 Листопада 2016

klrДепутати місцевих рад, які вказали неправдиві дані в деклараціях про доходи, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Попри це, як часто ви чули, аби депутата сільради чи міськради покарали саме за брехню в декларації? Отож бо.

А вони недоговорюють. «Наші гроші. Львів» провели перевірку декларацій депутатів Львівської міської ради за 2015 рік і виявили, що кожен третій депутат приховує чи то майно, чи бізнес. Не у всіх вдалось отримати коментар-пояснення про причини неправдивих даних в документах. Ті, з ким таки вдалося поспілкуватись, найчастіше стверджували, що «не знали» чи «забули».

Наше дослідження не мало на меті зганьбити депутатів, про яких піде мова нижче, а лише допомогти їм в подальшому правильно і достовірно заповнювати декларацію.

Забуті мільйонні активи

Тож, із 64 депутатів Львівської міськради десятеро не задекларували внески до статутних капіталів товариств – своїх чи родини, а також дев’ятеро – приховали якесь майно.

Найбільшими деклараційними тіньовиками виявились Григорій Козловський (БПП), Ірина Сердюк (Громадянська позиція) та Ігор Корончевський (Самопоміч). Ця трійка не задекларувала жодного внеску до статутних фондів власних фірм, хоча кожен з них давно і активно веде господарську діяльність, а суми цих внесків сягають мільйонів гривень.

Print

kozlovskyy-shuba2_0

Григорій Козловський (фото з соцмережі)

Григорій Козловський відомий у Львові як власник кількох закладів харчування та готелів, колись був засновником «Винниківської тютюнової фабрики». Виділяється епатажною поведінкою, приходить до міськради у супроводі озброєної автоматами охорони, збирався відкрити на площі Ринок ресторан з акулами, а в «Гранд-готелі» – кімнату з рольовими іграми.

Станом на кінець 2015 року загальна сума статутних внесків Григорія Козловського становила ₴10,56 млн, а під його безпосереднім контролем знаходились:

  1. ТОВ «Королівська Пивоварня» (100%) – внесок ₴500 тис.;
  2. ПП «Агентство Версаль» (40%) – ₴20 тис., фірма припинила діяльність у вересні 2016, перед тим власником став Євген Лобанов;
  3. ПП «Телець» (50%) – ₴50 тис.;
  4. ТОВ «”Холдинг “Гранд Готель”» (100%) – ₴9,99 млн.

Своїм основним і найбільш пізнаваним бізнес-активом депутат, а в минулому лікар-невропатолог Ірина Сердюк ще минулоріч називала готель «Шопен». Вона справді була співвласником ТОВ «Кристал ЛВ», яке управляє готелем, однак сьогодні бенефіціарним власником фірми є Тетяна Денькович. Давній бізнес-партнер депутатки Ігор Сергеєв є керівником компанії.

У декларації Ірина Сердюк приховала приналежність до семи фірм. Загальна сума здійснених нею внесків станом на кінець 2015 року становить ₴6,2 млн. Йдеться про фірми:

  • ТОВ «Галицьке будівництво» (50%) – внесок ₴709,3 тис.
  • ТОВ «Півник» (50%) – ₴94,9 тис.;
  • ТОВ «Нове кіно» (100%) – ₴300 тис.;
  • ТОВ «Кіносвіт» (99,8%) – ₴5 млн;
  • ТОВ «Галицька кухня» (10%) – ₴3,7 тис.;
  • ТОВ «Галицьке будівництво плюс» (100%) – ₴18,7 тис.;
  • ТОВ “Індустрія житла” (25%) – ₴105 тис.

Помічник депутатки Олександр Смірнов розповів, що людину, яка заповнювала декларацію, звільнили і запевнив, що наступного разу уся інформація щодо бізнесу буде подана в повному обсязі. «Усі дані відкриті, тому, самі розумієте, приховати нічого не вдасться», – правильно відмітив Смірнов.

Депутат Ігор Корончевський (Самопоміч) сумарно не задекларував ₴1,6 млн статутних внесків. Під час розмови виправдовувався тим, що раніше все декларував.

«У мене є великий запас коштів, які я заробив за попередні роки, тому мені не потрібно зараз на зарплату йти працювати. Попередні роки декларував, а в цьому році у мене ніяких змін не відбулось, ніяких внесків не робив у статутний капітал», – каже депутат. Однак нагадаємо, що декларувати слід всі внески, і які зроблені раніше, і в році, за який подається декларація.

За даними ЄДР, Корончевський контролює:

  • ТОВ «Компанія “Край”» (50%) – внесок ₴10,25 тис.;
  • ТОВ «Галич-Транс» (50%) – ₴500;
  • ТОВ «Укрзахідліс» (50%) – ₴500;
  • ПП «Кароль» (100%) – ₴1,6 млн.

«Юристи не додивились»

З причини «незнання» не задекларував бізнес дружини депутат Іван Рудницький (БПП). Йдеться про засноване у 2003 році ТОВ «Зоряний водопад», що надає послуги турецьких лазень, саун, масажних салонів тощо. До статутного фонду фірми його дружина Анна Рудницька внесла ₴60 тис. Таким чином, жінка має частку розміром 10%. «У 2016 році обов’язково задекларуємо», – пообіцяв депутат.

Додамо, що одним із бенефіціарів «Зоряного водопаду» через ТОВ «Шувар» є ще один знаний у Львові бізнесмен-депутат Роман Федишин (Самопоміч).

Print

Він, до речі, теж не дав собі ради з декларуванням – попри допомогу з боку юристів, до декларації так і не потрапила інформація щодо статутних внесків до ПП «Холдінвестгруп» дружини, сина та батька депутата. Згідно з ЄДР, станом на кінець останнього звітного року Наталія, Іван та Степан Федишини внесли до «статутника» компанії ₴40 тис., ₴18 тис. та  ₴20 тис. відповідно.

Андріян Гутник (Свобода) задекларував статутний внесок дружини до ТОВ «Росомаха Плюс» розміром ₴450 тис., але забув про внески до ТОВ «ПП Волошин» (₴62 тис.) і ТОВ «Світ водних розваг» (₴151 тис.).

adamyk

Петро Адамик (фото vgolos.com.ua)

Разом з юристами не дорахувався усіх внесків і депутат від БПП Петро Адамик (БПП). Декларант записав ₴1,71 млн статутних внесків, натомість, за даними реєстру станом на кінець минулого року, він тримав у різних фірмах загалом ₴2,129 млн. «Дійсно, є помилка. Юристи не додивились», – визнав депутат.

Повний перелік фірм, які контролюються Петром Адамиком, виглядає наступним чином:

  • ТОВ «Британський дім» (₴14,7 тис.);
  • ТОВ «ТК “Унікальна Україна”» (₴6,8 тис.);
  • ТОВ «УВІКО ЛТД» (₴600);
  • ТОВ «ФСК “Львів”» (₴1 млн);
  • ПП «Будівельне агентство “Версаль”» (₴866,8 тис.);
  • ТОВ «Еко-мастер» (₴200 тис.).

Попри відсутність статутних внесків у декларації, не повністю вирішеними виглядають бізнес-справи Ігоря Зінкевича (УКРОП). Він має частку у ТОВ «Вандем» (30%), що зареєстроване в 2001 році у Вінниці. Розмір здійсненого статутного внеску – ₴9 тис. Партнерами депутата виступають Анатолій Тавпаш, а також Володимир та Ігор Мокрі. З ними, як розповів Зінкевич, він давно втратив контакт.

«Ця фірма – висяк, який мені особисто не потрібен. Жодних грошових надходжень від неї я не мав. Зовсім не займаюсь цією компанією. Здається, вона довгий час неліквідна. Я просто вважаюся людиною, яка також вклала гроші у її відкриття. Навіть більше, я не бачив нікого зі співвласників з 2010 року», – прокоментував Зінкевич.

Вписана у декларацію депутата мати також є засновником товариства. Мова йде про ТОВ «Фаворит-Плюс», куди Галина Зінкевич внесла ₴80 тис. За словами Ігоря Зінкевича, ця фірма є непрацюючою: «По «Фавориту» я нічого не чув з 2011 року. Знаю, що у 2012 були якісь дії, у 2013 році почалась революція. Відтоді фірма нічого не робить».

Статутний фонд компанії дружини Андрія Рікоти (Свобода) мав бути сформований до червня 2016 року. У самого депутата нам не вдалось дізнатись, коли дружина внесла ₴1 тис. внеску до «статутника»: «Це питання до дружини. Я можу відповісти стосовно себе, а стосовно діяльності дружини – лише в загальних рисах. Якщо у неї буде потреба це декларувати, думаю, вона це зробить».

Водночас, як свідчать дані ЄДР, внесок Галини Недовіз-Рікоти був здійснений ще у 2015 році, тому він мав би бути вказаним у декларації депутата за останній звітний рік.

Не знав про бізнес члена сім’ї і депутат Віталій Свіщов (БПП). Його матір одноосібно володіє львівським ПП «Перспективні технології захід», у статутний фонд якого внесла ₴5 млн. Фірма створена у 2013 році, надає в оренду майно. Серед інших видів діяльності – будівництво будівель, доріг і автострад, діяльність інформаційних агентств, оптова торгівля деревиною.

«Яке відношення мій чоловік має до мого майна?»

Якщо порівнювати незадекларований депутатами міськради бізнес і майно, то в останньому випадку таємниць на десятки мільйонів ми не виявили. Як відомо, держреєстр прав на нерухоме майно не містить всієї інформації. Або ж, ймовірно, тут депутати більш відповідально поставились до заповнення декларації. Все ж дев’ять порушень ми знайшли.

Print

За версією Олега Василишина (Самопоміч) торік йому належав лише автомобіль Peugeot 2011 року випуску, однак дані реєстру МВС свідчать про те, що на депутата зареєстровані також вантажівка «MAN TGA 18.430» 2005 року випуску та причіп «Schmitz S 6» 1998 року випуску. Вони були придбані у липні 2015 року. Як пояснив Василишин, вантажівку та причіп він передав у безоплатне користування – подарував товаришу.

На Валерія Веремчука (Народний контроль) досі зареєстрований автомобіль «Mazda Xedos» 1997 року випуску. Згідно з інформацією реєстру МВС, право власності на автівку депутат оформив у червні 2010 року, однак, як сам стверджує, перепродав брату «10 років тому».

Ще один депутат, якому не пощастило владнати питання власності на автомобілі, – Віталій Свінціцький (Народний контроль). Йдеться про вантажівки «КАМАЗ 5320» 1987 р.в., «КАМАЗ 54112» 1992 р.в., «КАМАЗ 5511» 1990 р.в. та «Citroen C 25» 1998 р.в. Сам депутат каже, що ними уже давно не володіє: «Ці транспортні засоби давно здані на металобрухт». Втім вантажівки досі не зняті з обліку і зареєстровані на депутата.

Додамо також, що Віталій Свінціцький числиться співвласником двох фірм ПП «Бетон-Шлях-Буд» та ТОВ фірма «Громада-93». За даними Youcontrol, обидві фірми мають податковий борг та востаннє подавали контролюючим органам інформацію щодо фіндіяльності ще у 2010 році.

Депутат Роман Грицевич (БПП) підійшов до заповнення декларації про доходи з вибірковою точністю – сина вписав, а його майно – ні. Таким чином до документа не потрапив дарований тіткою будинок Назара Грицевича на 305 «квадратів», що знаходиться на земельній ділянці площею 0,02 га на вул. Стрілецькій у Львові. Також депутат не засвітив у декларації будівлю сина площею 18,4 кв. м.

Про те, що декларувати потрібно не лише членів сім’ї, але і їхнє майно, каже, не знав. «Я його вписав, але думав, що майно його не потрібно декларувати. Крім того, син живе окремо, в нього своя сім’я. Наступного року задекларую майно у відповідності до вписаних членів родини», – пообіцяв Грицевич.

Аналогічну обіцянку дала і Богдана Зубрицька (Самопоміч) – депутат забула задекларувати 6 соток землі у селищі Брюховичі біля Львова.

Не все сімейне майно показав виборцям і Андрій Дворакевич (Самопоміч). Він не додекларував земельну ділянку дружини площею 585 кв. м, що розташована у селі Малехів Жовківського району. У коментарі «Наші гроші. Львів», дружина Дворакевича Віра пояснила, що ділянка була подарована їй, а відтак, чому чоловік мав землю декларувати і, яке відношення він має до її майна? «Можливо, треба було її вписати, ми не знали. Врешті, ми не юристи, ми – лікарі», – насамкінець нагадала Віра Дворакевич.

image

Андрій Карбовник (фото із соцмережі)

Андрій Карбовник (Свобода) у декларації за 2015 рік прописав один об’єкт нежитлової нерухомості, що належить дружині. Однак, згідно з даними реєстру нерухомості, – їх два, площею 189 кв. м та 634 кв. м. Який із них не потрапив у документ – невідомо, оскільки дані щодо площі майна у міськраді протрактували як конфіденційні і замалювали. Не зміг згадати, яку з будівель не задекларував і сам Карбовник. Разом з тим визнав, що обидва об’єкти досі належать дружині.

Через «механічне недопрацювання» не задекларував причіп «ПГМФ 8904» Андрій Рікота (Свобода). Придбав його у рік випуску – у червні 2015-го. «У мене немає потреби приховувати таку велику цінність як причіп, – прокоментував депутат. – Тут буде розмова з помічниками, які готували інформацію».

Назар Палідович (Громадянська позиція) не задекларував будинок площею 137 кв. м, подарований батьком у 2012 році. «Перший раз заповнюємо декларацію, не зустрічалися ще з цим, наступного року задекларуємо, це не проблема», – запевнила дружина депутата Мирослава.

Юлія Костюк

Матеріал підготовлено за підтримки Freedom House та ІМІ в рамках проекту “Incubating Independent Media and Civil Society in Ukraine“, що реалізовується за підтримки уряду Норвегії.