Власники львівських базарів

Серед власників львівських ринків виявились колишні бандити, чинні судді, депутати міської ради і абсолютно непублічні люди.
19 Січня 2015
19 Січня 2015

Bazar-aristocrat_1Серед власників львівських ринків виявились колишні бандити, чинні судді, депутати міської ради і абсолютно непублічні люди.

Стрийський ринок

Ним управляє компанія з однойменною назвою. Власниками підприємства є в рівних долях троє осіб: Борис Кухар, Олександр Веремеєнко та Роман Лобода.

ТОВ «Стрийський ринок» було засновано у 1999 році і стало правонаступником орендного підприємства «Стрийський ринок». Його співвласниками тоді були 33 особи, підприємці ринку. Поступово кількість засновників зменшувалась, наприклад, у 2005 році їх було вже лише 10. А у 2012 році багаторічний директор підприємства Борис Кухар став його одноосібним власником. Приблизно через рік до складу засновників увійшли Олександр Веремеєнко та Роман Лобода.

Перший відомий насамперед тим, що є бізнес-партнером одіозного екс-нардепа від ВО «Свобода» Ігоря Кривецького, та тим, що у 2012 році на його життя готували замах. Він разом з Кривецьким на сьогодні є співвласником ТОВ «Фієста-Фантастика», що управляє нічним клубом «Фешн Клаб».

Роман Лобода є заступником начальника управління Укртрансінспекції у Львівській області. У минулому – депутат міської ради кількох скликань. Також був співзасновником відомого у Львові перевізника «Міра і К». І очолював ЛОО «Всеукраїнська асоціація перевізників».  Роман Лобода має й досвід управління ринками, у 2002 році він був співвласником ТОВ «АЙПІЄ-Л», що володіє ринком «Південний».

Ринок  «Південний»

Це найбільший торговий комплекс у Львові. Ринком управляє ТОВ «АЙПІЄ-Л» зі статутним фондом у розмірі 31 млн грн. Головний власник підприємства – відомий львівський бізнесмен та екс-регіонал Петро Писарчук, йому належить 72,5% підприємства. Ще 11% компанії належить його донці Олені Писарчук. Решту ділять між собою Ярослав та Христина Волівендери.

Галицький ринок

Побудований у 1892 році віденською фірмою «Енд та Горн». За рік до того магістрат міста викупив приватні ділянки саме з метою облаштування компактного міського ринку в щільній забудові центральної частини міста. Сьогодні ринком управляє орендне підприємство «Галицький ринок», засновниками якого є брати Юрій та Володимир Путаси. Юрій Путас також є депутатом міської ради від партії «Україна Соборна».

Можливо, в майбутньому він стане також власником ще одного львівського ринку – ринку «Торпедо».  Ці припущення ґрунтуються на тому, що ще у 2009 році він заснував ПП «Підприємці Торпедо», де йому належить 50%.

Існує також ТОВ «Підприємці Торпедо», яке є однією зі сторін довготривалого, з 2006 року, конфлікту довкола цього ринку, розташованого на вул. Богдана Хмельницького. Четверо зі співвласників цього ТОВ ділять решту 50% від приватного підприємства Юрія Путаса. Проте на сьогодні депутат Путас не бере видимої участі у конфлікті щодо контролю над ринком, який намагаються перебрати на себе ТОВ «Новий ринок «Торпедо» та ТОВ «Підприємці Торпедо».

Краківський ринок

Власниками ТОВ «Краківський ринок», підприємства зі статутним фондом у 9,4 тис. грн, є десятеро людей. Найбільша частка належить родині директора ринку та колишнього почесного консула Казахстану у Львові Володимира Кожана. У сумі їх доля складає 40,5%. З них 28,5% належить сину Юрію,  донці Оксані – 10% та дружині Руслані — 2%. Самому Володимиру Кожану офіційно не належить частка підприємства.

39,5% товариства належить  Наталії Щадило, дружині Ігоря Щадила, який не є публічною особою, але був одним з перших засновників «Краківського ринку» ще у 1997 році, коли серед офіційних засновників ще значився сам Володимир Кожан. Ігор Щадило також був довіреною особою Кожана під час парламентських виборів 2012 року.

Ігор Щадило також був бізнес-партнером свободівця Ігоря Кривецького та Максима Дідуха, сина відомого кримінального авторитета Володимира Дідуха (Вови Морди), який не так давно покаявся в інтерв’ю газеті «Експрес» у фінансуванні ВО «Свобода». Разом вони були власниками ТОВ «Мангусти», основним видом діяльності якого було «діяльність приватних охоронних служб». Подейкують, що свого часу саме Володимир Дідух «охороняв» Краківський ринок.

Ще 10% статутного капіталу «Краківський ринок» належить Ірині Возняк. А по 2% ділять між собою Володимир Гаклюк, Любов Паращинець, Леонід Сендецький, Оксана Ясниська та Віктор Романюк. Серед названих прізвищ найбільш цікавим є останнє – Віктор Романюк, який також є чинним суддею Галицького районного суду. З Краківським ринком він пов’язаний давно – кілька років обіймав посаду начальника юридичного відділу товариства.

Винниківський ринок також належить родинам Кожана та Щадило. Син Володимира Кожана Юрій  офіційно є власником 26% ТОВ «Дари Львівщини», яке управляє базаром на вулиці Личаківській. А найбільша доля власності підприємства (35%) належить  Наталії Щадило. Ще 12% має суддя Галицького суду Віктор Романюк. Решту 27% у різних долях ділять директор ринку Леся Мишакіна, Любов Смольнікова, Марія Толстікова, Ніла Сарафанова та Оксана Мончук.

Ринок «Привокзальний»

Перерозподіл власності тут відбувся не так давно. Ще у 2012 році власниками ринку було семеро осіб. Серед них і перший директор ринку Ігор Дротяк, тепер почесний консул республіки Білорусь у Львові. Але у 2010 році у власність зайшло підприємство «Коцепт Авангард», яке поступово витіснило старих власників. І хоча ринком і далі офіційно управляє ТОВ «Привокзальний ринок», його засновники тепер це ТОВ «Концепт Авангард» (50%), Катерина Андріївна Каменівська (49,4%) та ТОВ «Привокзальний плюс» (0,6%)

Власниками ТОВ «Концепт Авангард» є Ігор Гарасим та Григорій Наконечний, Наконечному також належить і  ТОВ «Привокзальний плюс».  Тобто фактично ринок має трьох власників.

Катерина Кеменівська є донькою реального власника Андрія Каменівського, який представляв інтереси підприємства під час затяжного конфлікту на ринку між адміністрацією та працівниками ринку.

Ігор Гарасим та Григорій Наконечний є також власниками цілого ряду підприємств, серед яких наприклад, «Три корони девелопмент», яке займається здачею в оренду нерухомості.

«Шувар»

Ринок «Шувар» найбільший сільськогосподарський ринок у Львові, на 50,5% належить бізнесмену Роману Федишину. 25% – Андрію Чіпчару. Ще по 8% мають Любов Бокало та Любов Доскоч. Любов Бокало – сестра екс-нардепа від Партії Регіонів Ганни Герман.

Ще 4% підприємства є у володінні Лариси Панасенко. Саме її чоловік Володимир Панасенко у 2008 році був засуджений до довічного ув’язнення за замах на життя Романа Федишина, в результаті якого загинула 14-річна школярка. Він був замовником злочину.

Як писав кримінальний репортер Омар Узарашвілі у «Високому замку», Панасенко у минулому належав до злочинного угрупування. «Як і багатьом підприємцям, Федишину «зробили пропозицію, від якої не можна було відмовитися». Під тиском бандитського «даху» він мусив оформити частину акцій «Шувару» на прізвища дружин кількох «бригадирів», а їх самих оформити на роботу в адміністрацію ринку», йдеться в публікації. До замаху  Ларисі Панасенко належало 8% акцій ринку.

Торгівельний комплекс «Шувар»

Так званий «Верхній Шувар», що розташований на проспекті Червоної Калини, 36 нині належить Леонтію Юхимовичу. Саме він є єдиним власником ПП «Шувар-захист 1», яке керує ринком. Раніше це підприємство було дочірнім підприємством ТОВ «Шувар», а Леонтій Юхимович був начальником служби охорони, який був поранений під час замаху на Федишина. Сьогодні це окрема структура.

Ринок «Добробут» та «Галицьке перехрестя»

Ринком «Добробут» управляє компанія «Багіра», яка належить Юрій Кавецькому. Свого часу Кавецький та його підприємство були причетні до скандалу довкола переділу власності універмагу «Магнус».

Кавецькому також належить 50% ТОВ «Галицьке перехрестя», яке керує ринком «Галицьке перехрестя», а ще 50% цього ринку належить Богданові Козаку, брату відомого митного генерала Тараса Козака.

Ринок «Провесінь»

Власниками цього ринку є підприємці Юрій Вонсович, Мар’яна Гула, Микола Козак та Юрій Піжук, вони є співвласниками ТОВ «Провесінь-Ю.М.М.». Нещодавно мерія намагалась розірвати оренду з цим підприємством, але суд відмовив, і управління ринком поблизу аквапарку «Пляж»  не змінилось.

Для трьох співвласників ринок «Провесінь» єдиний бізнес, а Юрій Піжук, який приєднався до товариства лише кілька років тому, володіє також ТОВ «УПГ Айндомме-5», що займається управлінням майном та ПП «Інвестиційно-фінансова група», яке раніше називалось «Українська агенція з безпеки та охорони «Тайфун». Основний вид діяльності підприємства, попри зміну назви не змінився – це і досі проведення розслідувань та забезпечення безпеки.

«Сихівським промисловим ринком», що на вул. Манастиського на правах власності керує колишній керівник ЛКП «Старий Львів» та екс-депутат міської ради Мирон Широн. Йому належить 55% ТОВ «Сихівське», решта – Христині Б’єсик.

Торговим центром «Сихів», в народі «базар на Іскрі», володіє ТОВ «Замок». А його засновниками в рівних долях по 25% є Зіновій Урсул, Василь Курляк, Раїса Довгенко та родина Віктор та Оксана  Первачуки.

Зіновій Урсул, колишній голова Галицької районної адмінстрації, був обвинуваченим у так званій «справі дітей», яку, до речі, розслідував теперішній прокурор Львівської області Роман Федик.

Ринок на вулиці Чорновола належить ТОВ «Старий Лицар», основними власниками якого є Галина та Роман Сарновські (74%), решту ділять між собою Лілія Терешко (16%) та Андріан Літвін  (10%).  Літвін також є помічником депутата ЛМР Юрія Путаса, вже згаданого власника Галицького ринку, та власником ТОВ «Львівська проектно-будівельна компанія».

Власниками Левандівського ринку є дві родини: Дунаєвські та Петрові. Олександру Дунаєвському та його синові Сергію на двох належить 66% ТОВ «Ярмарок», яке управляє ринком на вулиці Широкій. Решта підприємства ділять між собою брати Володимир та Генадій Петрові.

Наталя Онисько