Хто нагріє військових

Червоноградська фірма, яка махлює на тендерах і фігурує в кримінальних справах, отримає понад ₴20 млн з держбюджету
29 Жовтня 2014

демЧервоноградська компанія «ЗВЗ», діяльність якої перевіряє Антимонопольний комітет, претендує на отримання контракту на ₴20 млн від підрозділу Міністерства оборони.

У червні цього року Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління Міністерства оборони оголосило великий тендер на закупівлю вугілля двох марок, газового і антрациту. Відкриті торги затягнули аж до осені – комітет конкурсних торгів змінював кількість товару, Антимонопольний комітет знаходив помилки в документації і примушував їх виправляти.

В результаті, лише у жовтні Західне ТКЕУ нарешті оголосило переможця і лише за одним лотом – по закупівлі антрациту.

Щодо другого лоту – закупівлі газового вугілля, то торги відмінили через брак коштів.  «Ціна найбільш вигідної конкурсної пропозиції перевищує суму, передбачену замовником на фінансування», – таку причину  відміни назвали двом учасникам торгів, які пропонували вугілля по ₴1,2 тис. за тонну. В сумі мало вийти ₴22 млн.

Вже через тиждень у бюджеті Західного ТКЕУ раптово з’явились гроші, і управління вирішує все ж таки закупити вугілля. Але цього разу не оголошує відкриті торги, а обґрунтовуючи нагальною потребою, проводить неконкурентну закупівлю в одного учасника. Щасливим учасником виявилось червоноградське ТОВ «ВП «ЗВЗ». Саме з цією фірмою військові хочуть укласти угоду на постачання 16 970 тонн вугілля за ціною 1189,98 грн за тонну.

Попри те, що економія виглядає доволі дивною, адже під час відкритих торгів планувалось закупити вугілля за ціною 1200 грн за тонну (дорожче на 10,02 грн), у комітеті конкурсних торгів Західного КЕУ таку операцію уважають дуже вдалою, а вибір фірми правильним.

«Ми отримали довідку від Львівської торгово-промислової палати про середньо-ринкові ціни на вугілля. А потім звернулись до компаній, аби ті надали свої пропозиції. Ми брали пропозиції від «Укрзалізничпостачу», «Вугілля України», ДП «Львіввугілля», ПП «Надраресурс» та ВП «ЗВЗ». Остання запропонувала найвигіднішу ціну», – пояснив вибір Олександр Хорошун, заступник начальника адміністративно-господарчого відділу Західного ТКЕУ.

Хорошун також заявив, що під час відкритих торгів учасники пропонували вугілля за завищеними цінами. Такий висновок він зробив на підставі довідки торгово-промислової палати. В ній було зазначено, що станом на жовтень 2014 року газове вугілля можна купити за ціною від 900 до 1195 грн за тонну.

Щоправда, військові не шукають вугілля за 900 грн, а замовляють його за максимально близькою до найвищої ціни – за майже 1190 грн у приватного постачальника з Червонограду. Однією з причин вибору стала також наявність доброго іміджу підприємства.

«Ми знаємо, що минулого року «ЗВЗ» виграла у великому тендері. Нічого поганого про них не чули. Ніяких застережень від Антимонопольного чи Держфінінспекції не надходило…», – пояснив Хорошун.

І тут починається найцікавіше, адже «великий тендер», який став для військових прикладом надійності фірми «ЗВЗ», сьогодні розглядається Антимонопольним комітетом на предмет змови. Зокрема, інспектори Держфінінспекції у Львівській області знайшли понад десять ознак змови. Згідно з законодавством, протягом трьох наступних років пропозиції фірм, яких визнали винними у змові, комітети конкурсних торгів повинні відхиляти. Щоправда, Львівське відділення АМКУ не встигло винести рішення до «закупівлі в одного учасника» військовими, оскільки справу терміново забрали до Києва і досі думають, чи карати фірму.

Про який тендер йде мова? Про скандальну закупівлю вугілля для навчальних закладів та лікарень минулого року, коли Департамент ЖКГ Львівської облдержадміністрації замовив понад 7 тисяч тонн вугілля у ВП «ЗВЗ». При цьому на торгах було відхилено всі найдешевші позиції,а до конкурсу допустили лише трьох учасників.

Як з’ясувала Держфінінспекція, всі вони виявились пов’язанами між собою – ВП «ЗВЗ», «Галич сервіс автотранс» та приватний підприємець Оксана Кімаковська.

Наприклад, банківські гарантії щодо забезпечення пропозицій конкурсних торгів всіх цих трьох фірм були видані в один і той самий день відділенням «Фінростбанку». Номери довідок йдуть по порядку.

Номери довідок про відсутність заборгованості від ДПІ також йдуть один за одним. Підряд ідуть і номери виписок з ЄДРПОУ і номери довідок з управління юстиції. Крім того, два підприємства подали ідентичні довідки про кількісні і якісні показники вугілля, хоча для даного документу не було запропоновано зразку – він подається у довільній формі. Ну, а завірені всі документи були в одного й того ж нотаріуса в один і той же день (детальніше див. нижче).

Звичайно, можна уявити, що це бухгалтери та юристи конкуруючих підприємств слідкують за кожним кроком суперника. Але у фінінспекції вирішили, що це ознаки корупційної змови.

Виявилось також, що у підприємства, яке виграло «великий тендер», відсутні основні засоби, не має документів на оренду складу та транспортних засобів. Директор фірми заявив, що частина документів була викрадена. А ще частину вилучили під час обшуку слідчі Головного управління Міндоходів у Львівській області.

За інформацією Єдиного реєстру судових рішень, нещодавно підприємство фігурувало у кримінальній справі про хабарництво. Згідно з вироком суду, ця фірма платила «неправомірну вигоду» (34 тис. грн) за сприяння у відвантаженні значної кількості вугілля із ДП «Львіввугілля» «на сприятливих умовах».

Прокурор Євген Мотринець, який представляв обвинувачення, розповів, що дані про оборудку здобули завдяки оперативній розробці. Простіше кажучи, на вимагання «неправморіної вигоди» фірма «ЗВЗ» не скаржилась у правоохоронні органи.

Власне, Львівське АМКУ за наявності стількох фактів вже давно повинне було прийняти рішення, і «ЗВЗ»  не змогло б брати участь у тендерах. Однак, як ми вже казали, у вересні справу фірми «ЗВЗ» забрали до Києва. Як пояснили в АМКУ, через скаргу громадська організації з Червонограду «Західна правозахисна група».

Ми зв’язались з керівником цієї громадської організації Володимиром Лебедевичем, який підтвердив звернення до центрального керівництва АМКУ. «Ми написали скаргу, тому що до нас надійшла інформація про те, що справу по «ЗВЗ» хочуть «замнути» у Львові», – сказав Лебедевич.

Натомість, схоже на те, що справу «заминають» в Києві, бо вже місяць не можуть винести рішення. А підприємство, чия діяльність дуже сумнівна, продовжує укладати мільйонні угоди.

***

За даними Єдиного державного реєстру, власником ТОВ «ВП «ЗВЗ» є 32-річний Богдан Голінчак.

***

Інформація з акту Держфінінспеції у Львівській області щодо тендеру Департаменту ЖКГ ЛОДА: 

  1. Банківські гарантії щодо забезпечення пропозицій конкурсних торгів “ЗВЗ”, “Галич сервіс автотранс”, Кімаковській видано в один і той же день відділенням «Фінростбанку» за номерами по порядку (№56/10, №57/10 та №58/10).
  2. Довідки про відсутність заборгованості від ДПІ видані “ЗВЗ” і “Галич сервіс автотранс” за номерами по порядку.
  3. “ЗВЗ” і “Галич сервіс автотранс” зареєстровані та знаходяться за однією адресою.
  4. Довідки про кількісні і якісні показники вугілля у “ЗВЗ” і “Галич сервіс автотранс” ідентичні, тоді як документацією вимагалось подання цих довідок у довільній формі.
  5. ЗВЗ”, “Галич сервіс автотранс”, Кімаковська подали договори на поставку вугілля із ПП “Енерготеп”, а також гарантійні листи від “Енерготепу” за номерами по порядку.
  6. Виписки з ЄДРПОУ надані “ЗВЗ” і “Галич сервіс автотранс” з різницею кілька хвилин за номерами по порядку.
  7. Інформаційні довідки з реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, видані управлінням юстиції з інтервалом 5-10 хвилин. Крім того, вихідні листи зареєстровані у послідовному порядку.
  8. Завіряв копії документів “ЗВЗ”, “Галич сервіс автотранс”, Кімаковської один і той же нотаріус. Реєстраційні номери нотаріального реєстру вказаних документів є послідовними та йдуть один за одним.
  9. Пропозиції Кімаковської та “Галич сервіс автотранс” не відповідали вимогам, а тому комітет конкурсних торгів повинен був їх відхилити.
  10. “ЗВЗ” і “Галич сервіс автотранс” подали копії договорів оренди одного і того ж навантажувача і т.д.

Олександра Губицька

Вперше опубліковано на ZAXID.NET