- NGL.media - https://ngl.media -

Система «Шлях»: уникаючи розсекречення даних, ЛОВА подала апеляцію на рішення суду

18.05.2023 @ 20:56 в Новини

Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА) подала апеляційну скаргу на рішення Львівського окружного адміністративного суду, який раніше зобов’язав [1] чиновників розсекретити імена 234 чоловіків, які використали систему «Шлях [2]» для виїзду з країни і не повернулися у встановлений термін.

Про факт подання апеляційної скарги «Наші гроші. Львів» дізнались сьогодні, 18 травня, з відповідної ухвали [3] Восьмого апеляційного адміністративного суду. Таким чином ЛОВА продовжує затягувати оприлюднення суспільно важливої інформації, якої наша редакція домагається законним шляхом ще з кінця січня.

Нагадаємо, що 20 квітня Львівський окружний адміністративний суд задовольнив [4] позов співзасновниці НГЛ Олександри Губицької і зобов’язав [1] ЛОВА надати копії рішень про скасування виданих раніше 234 дозволів на виїзд через систему «Шлях». За наполяганням прикордонників ці дозволи скасували самі чиновники ЛОВА після того, як з’ясувалося, що ці чоловіки не повернулися в Україну. Проте оприлюднити прізвища цих людей у ЛОВА відмовляються, посилаючись на захист персональних даних ухилянтів.

Суддя Галина Морська, яка розглядала цю справу, вирішила, що відмова у такій інформації є протиправною, оскільки ЛОВА може надати імена та прізвища цих людей, що без додаткових даних (серія і номер паспорта, точна дата народження тощо) не дозволить беззастережно їх ідентифікувати.

Суддя також обгрунтовано підтвердила, що запитувана інформація має значний суспільний інтерес. «Вона є необхідною для реалізації особою її функції сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань і журналістка запитувала інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу», – вказала [4] суддя Львівського окружного адміністративного суду Галина Морська.

Втім, у Львівській ОВА вирішили проігнорувати рішення суду і скористалися передбаченим законом 30-денним терміном для подачі апеляційної скарги. Восьмий апеляційний адміністративний суд вирішив наразі витребувати з Львівського окружного адміністративного суду матеріали справи.

У найкращому випадку рішення апеляційного суду доведеться чекати ще кілька тижнів, проте якщо воно також буде на користь «Наших грошей. Львів», чиновникам ЛОВА доведеться його виконати – спрощений розгляд справи позбавляє їх права подати ще й касаційну скаргу.

Нагадаємо, що втечі ухилянтів під виглядом волонтерів через систему «Шлях», дозволи яким видає безпосереднє керівництво ОВА набули масового характеру [5]. За різними оцінками, така «послуга» коштує від 2000 до 5000 доларів.

Раніше очільник ЛОВА Максим Козицький неодноразово заявляв [6] про можливість зловживань системою «Шлях» і закликав [6] уряд втрутитися, проте, схоже, сам не готовий добровільно зробити перший крок до очищення.

P.S. 4 липня Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив [7] апеляційну скаргу ЛОВА, хоч і визнав протиправною відмову ЛОВА. Постанова [7] апеляції була виписана таким чином, що ЛОВА отримала змогу затерти на документах практично усю інформацію.

7 серпня Верховний Суд відмовив [8] NGL.media у розгляді касаційної скарги.

Заступник голови Львівської облради може бути причетним до зловживань системою «Шлях» [9]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/05/18/systema-shlyah-unykayuchy-rozsekrechennya-danyh-lova-podala-apelyatsiyu-na-rishennya-sudu/

URLs in this post:

[1] зобов’язав: https://ngl.media/2023/04/25/sud-zobov-yazav-lova-rozsekretyty-prizvyshha-uhylyantiv-yaki-skorystalysya-systemoyu-shlyah/

[2] Шлях: https://ngl.media/tag/2539-2478/

[3] ухвали: https://opendatabot.ua/court/110861147-3a74dc153420fbdb9418d18b10ae98a2

[4] задовольнив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/110375794

[5] масового характеру: https://ngl.media/2023/02/10/hybnyj-shlyah/

[6] заявляв: https://web.telegram.org/a/#-1368563607

[7] задовольнив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/112008641

[8] відмовив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/112672065

[9] Заступник голови Львівської облради може бути причетним до зловживань системою «Шлях»: https://ngl.media/2023/03/09/zastupnyk-golovy-lvivskoyi-oblrady-mozhe-buty-prychetnyj-do-zlovzhyvan-systemoyu-shlyah/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.