- NGL.media - https://ngl.media -

Суд зобов’язав ЛОВА розсекретити прізвища ухилянтів, які скористалися системою «Шлях»

25.04.2023 @ 12:05 в Львів,Новини

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов співзасновниці «Наші гроші. Львів» Олександри Губицької і зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію (ЛОВА) надати інформацію про чоловіків, які використали систему «Шлях [1]» для виїзду закордон і не повернулися в Україну.

Суд зобов’язав [2] ЛОВА надати копії рішень про скасування рішень про дозвіл виїзду за межі України водіям, що здійснювали перевезення гуманітарних вантажів за період з 24 лютого 2022 року по 30 січня 2023 року із відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб. Ці рішення ЛОВА скасувала після того, як з’ясувалося, що 234 чоловіки, які виїхали з країни через систему «Шлях [1]» з наданими ЛОВА дозволами, не повернулися у встановлений термін назад.

Суддя Галина Морська, яка розглядала цю справу, вирішила, що відмова у наданні додатків до наказів із підстав наявності у них персональних даних фізичних осіб є протиправною, оскільки документи можуть надати із відображенням прізвища, імені та по батькові – без надання решти інформації про особу, що дозволить її беззастережно ідентифікувати (серія та номер паспорту, дата народження тощо).

У відзиві на позов юристи ЛОВА стверджували, що адміністрація не є належним відповідачем, а Олександра Губицька – неналежним позивачем, бо позов подано не від ЗМІ, а також наполягали, що запитувана інформація не становить суспільного інтересу.

«Суспільний інтерес не може зводитися до прагнення громадськості отримати інформацію про приватне життя інших людей або до бажання аудиторії дізнатися сенсацію. [ЛОВА] вважає, що запитувана інформація журналісткою інтернет-видання «Наші гроші. Львів» не є необхідною для реалізації особою її функцій сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань, а також вважає недоведеним те, що журналіст запитував інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу», – йшлося у відзиві юристів ЛОВА.

Натомість суддя обгрунтовано вирішила, запитувана інформація має значний суспільний інтерес. «Вона є необхідною для реалізації особою її функції сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань і журналістка запитувала інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу», – вказала [2] суддя Львівського окружного адміністративного суду Галина Морська.

Юридичний супровід з боку редакції НГЛ здійснював адвокат ГО «Платформа прав людини [3]» Євген Воробйов.

Рішення Львівського окружного адміністративного суду ще не вступило в законну силу, оскільки ЛОВА має 30 днів для його оскарження в апеляційному порядку.

P.S. 18 травня стало відомо, що ЛОВА таки подала апеляційну скаргу [4], справу розглядатиме Восьмий апеляційний господарський суд.

P.P.S. 4 липня Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив [5] апеляційну скаргу ЛОВА, хоч і визнав протиправною відмову ЛОВА. Постанова [5] апеляції була виписана таким чином, що ЛОВА отримала змогу затерти на документах практично усю інформацію.

7 серпня Верховний Суд відмовив [6] NGL.media у розгляді касаційної скарги.

Система «Шлях». Що не так із Львівською військово-цивільною адміністрацією [7]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/04/25/sud-zobov-yazav-lova-rozsekretyty-prizvyshha-uhylyantiv-yaki-skorystalysya-systemoyu-shlyah/

URLs in this post:

[1] Шлях: https://ngl.media/tag/2539-2478/

[2] зобов’язав: https://reyestr.court.gov.ua/Review/110375794

[3] Платформа прав людини: https://www.ppl.org.ua/

[4] апеляційну скаргу: https://ngl.media/2023/05/18/systema-shlyah-unykayuchy-rozsekrechennya-danyh-lova-podala-apelyatsiyu-na-rishennya-sudu/

[5] задовольнив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/112008641

[6] відмовив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/112672065

[7] Система «Шлях». Що не так із Львівською військово-цивільною адміністрацією: https://ngl.media/2023/03/01/systema-shlyah-shho-ne-tak-iz-lvivskoyu-vijskovo-tsyvilnoyu-administratsiyeyu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.