- NGL.media - https://ngl.media -

Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Михайла Міхняка

07.04.2023 @ 13:22 в Львів,Новини

Самбірська окружна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо керівника громадської організації «Корпус сприяння армії» Михайла Міхняка, якому інкримінують сприяння в незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон, службове підроблення та підкуп службової особи (ч. 2 ст. 332, ч.1 ст. 366, ч. 3 ст. 368-3 КК України). Ці звинувачення передбачають до семи років позбавлення волі.

За даними слідства, 28-річний Михайло Міхняк [1] складав і подавав документи до начальника Львівської обласної військової адміністрації, у яких просив дозвіл для військовозобов’язаних чоловіків на виїзд з України, представляючи їх як волонтерів громадської організації. Після отримання відповідного дозволу, відомості вносили у систему «Шлях», а ухилянти безперешкодно виїжджали за кордон під видом водіїв-волонтерів. Таким чином виїхало за кордон і не повернулось назад 24 чоловіки.

Отримавши доступ до переписки Міхняка з ухилянтами у WhatsApp, слідчі встановили [2], що за таку послугу він просив по тисячу доларів з особи.

Справу розглядатиме Самбірський міськрайонний суд, засідання відбудеться вже 24 квітня. До остаточного рішення суду Михайло Міхняк перебуватиме на волі, сплативши попередньо 107 тис. грн застави.

Нагадаємо, що раніше редакція НГЛ публікувала скріншоти [3] приватної переписки з Михайлом Міхняком [1] заступника голови Львівської облради Юрія Холода, де той надсилає Міхняку копії паспортів і просить «додати ще цих хлопців» до списку. Очевидно, що мова йшла про систему «Шлях», бо в подальшому люди, чиї документи надсилав Холод, отримали право виїзду за межі України. Юрій Холод досі не прокоментував цей зв’язок зі звинуваченим.

Загалом через ГО «Корпус сприяння армії» дозволи на виїзд від ЛОВА через систему «Шлях» отримали понад 40 чоловіків призовного віку. Ці люди – не лише мешканці Львівщини, а й Івано-Франківської, Харківської, Одеської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької та інших областей. Принаймні частина з них, кого нам вдалось перевірити – це водії комерційних підприємств.

Серед висунутих прокуратурою звинувачень стосовно Михайла Міхняка найважчим є організація незаконного переправлення через кордон (ч. 2 ст. 332 КК [4]), що передбачає позбавлення волі від 5 до 7 років.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/04/07/prokuratura-peredala-do-sudu-obvynuvalnyj-akt-shhodo-myhajla-mihnyaka/

URLs in this post:

[1] Михайло Міхняк: https://ngl.media/tag/2539-2508/

[2] встановили: https://reyestr.court.gov.ua/Review/109936827

[3] скріншоти: https://ngl.media/2023/03/09/zastupnyk-golovy-lvivskoyi-oblrady-mozhe-buty-prychetnyj-do-zlovzhyvan-systemoyu-shlyah/

[4] ч. 2 ст. 332 КК: https://ips.ligazakon.net/document/t012341?an=909785&ed=2022_03_07

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.