- NGL.media - https://ngl.media -

Спілка художників програла апеляцію у справі нового готелю у центрі Львова

27.03.2023 @ 16:12 в Львів,Новини

Восьмий апеляційний адміністративний суд поновив [1] дію містобудівних умов і обмежень (МУО) на будівництво готелю на площі Міцкевича у центрі Львова, які раніше скасувала Національної спілка художників України (НСХУ). Суд вирішив, що виконком Львівської міськради нічого не порушував, видаючи МУО на нове будівництво в історичному центрі міста. Зараз будівництво готелю, яке веде компанія власника мережі ОККО Віталія Антонова, завершується.

Національна спілка художників звернулася до суду, щоб скасувати містобудівні умови і обмеження на будівництво готелю на площі Міцкевича, 9 ще у 2020 році. На той момент ТзОВ «Центр розвитку нерухомості [2]» бізнесмена Віталія Антонова уже отримало МУО, але будівництво готелю ще не стартувало.

Спілка художників заявила про порушення під час видачі МУО, адже територія будівництва розташована в межах історичного ареалу Львова, внесеного до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а фундамент раніше зруйнованої кам’яниці на цьому місці вважається пам’яткою архітектури національного значення. Тому, щоб будувати тут щось нове, необхідне погодження Міністерства культури та ЮНЕСКО, які забудовник не отримав.

У серпні 2022 року Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов НСХУ і скасував містобудівні умови і обмеження. Це рішення забудовник – «Центр розвитку нерухомості – оскаржив в апеляції.

В апеляційному суді представники Львівської міськради і «Центру розвитку нерухомості» заявили, що МУО були видані без порушень. Зокрема, представник управління історичного середовища міськради пояснив, що на момент видачі МУО житловий будинок на пл. Міцкевича, 9 у був визначений таким, який не підлягає занесенню до держреєстру пам`яток.

«Більш того, на той час не існувало такого об`єкта нерухомого майна через його демонтаж (знесено з огляду на аварійний характер за рішенням власника територіальної громади), а також і були відсутні його залишки (фундамент). У зв`язку з чим, безпідставним є посилання позивачів на охоронний договір щодо такого об`єкта за фактом відсутності останнього, що свідчить про нікчемний характер відповідного правочину», – заявили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Натомість Кабінет міністрів України надіслав до суду пояснення, де підтримав НСХУ [3] і визнав, що забудовник справді був повинен отримати позитивний висновок від Мінкульту та ЮНЕСКО. Ще раніше Мінкульт видав приписи про припинення будівництва на площі Міцкевича, але компанія Антонова скасувала [4] їх в суді.

Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду дійшла до висновку, що у Львівської обласної організації НСХУ відсутнє право власності на об’єкт на пл. Міцкевича, 9, а отже охоронний договір, укладений між спілкою і міською радою, не є чинним.  Окрім того, суд наголосив на тому, що за діючим законодавством забудовник справді мав отримати позитивний висновок від Мінкульту і ЮНЕСКО на нове будівництво в історичному центрі, однак вже після отримання містобудівних умов і обмежень.

Таким чином апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та відновив дію містобудівних умов і обмежень на будівництво готелю.

Про будівництво

Збудована ще у першій половині XIX ст. кам’яниця [5] на площі Міцкевича справді належала свого часу НСХУ [3], проте у 1991 році будинок був сильно пошкоджений в результаті пожежі і у 1997 році його демонтували. У 2005 році право власності на ділянку отримав теперішній забудовник ТОВ «Центр розвитку нерухомості», проте НСХУ не погоджувалась з новим будівництвом, вважаючи, що це порушить її права на залишки кам’яниці. Через конфлікти довкола цього проекту він довго відкладався, а «Центр розвитку нерухомості» кілька разів отримував містобудівні умови і обмеження. Востаннє виконком ЛМР погодив [6] МУО у 2020 році і невдовзі на площі Міцкевича стартувало будівництво нового готелю, яке уже близьке до завершення.

ТзОВ «Центр розвитку нерухомості [2]» входить до групи фірм «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова, якому належить, зокрема, мережа АЗС «Окко».

Нагадаємо, що «Наші гроші. Львів» неодноразово писали, що з січня 2019 року виконком Львівської міської ради взагалі не може видавати містобудівних умов та обмежень, оскільки у Львові не затверджений [7] історико-архітектурний опорний план.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2023/03/27/spilka-hudozhnykiv-prograla-apelyatsiyu-u-spravi-novogo-gotelyu-u-tsentri-lvova/

URLs in this post:

[1] поновив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/109723411

[2] Центр розвитку нерухомості: https://ngl.media/tag/tsentr-rozvytku-neruhomosti/

[3] НСХУ: https://ngl.media/tag/natsionalna-spilka-hudozhnykiv/

[4] скасувала: https://ngl.media/2021/11/05/antonov-peremig-minkult-shhodo-budivnytstvo-gotelyu-na-ploshhi-mitskevycha/

[5] кам’яниця: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D1%96_%D0%9C%D1%96%D1%86%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0,_9_(%D0%9B%D1%8C%D0%B2%D1%96%D0%B2)

[6] погодив: https://ngl.media/2020/02/07/vykonkom-dozvolyv-vlasnykovi-okko-zbuduvaty-gotel-na-ploshhi-mitskevycha-nezvazhayuchy-na-mistobudivni-porushennya/

[7] не затверджений: http://ngl.media/2019/11/12/316-dniv-bez-planu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.